mama
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U psihološkim krugovima postoji jedno duboko ukorenjeno uverenje: Majka igra ključnu ulogu u formiranju identiteta svoje ćerke. No, kako ističe čuveni psiholog Dr. Mark Smith, postoji jedna greška koju majke ponekad nehotice čine, a koja može imati dugoročne i razorne posledice na emotivni i mentalni razvoj njihove ćerke.

O čemu je reč? Dr. Smith ističe da je to nedostatak empatije i podrške u emocionalnom razvoju ćerke. Kroz svoje dugogodišnje istraživanje i praksu, on primećuje da nedostatak ove vrste emocionalne podrške može ostaviti duboke tragove na samopoštovanje i mentalno zdravlje devojčice.

"Ključno je da majka pruži ćerki osećaj sigurnosti, prihvatanja i ljubavi. Kada to izostane, devojčica može razviti osećaj neadekvatnosti, nesigurnosti i nedostatka samopouzdanja", objašnjava Dr. Smith.

On naglašava da je ovo posebno važno tokom formativnih godina, kada se formira osnovni identitet deteta. Nedostatak podrške u ovom periodu može dovesti do problema kao što su nisko samopoštovanje, anksioznost, depresija i problemi u socijalnoj interakciji.

Dr. Smith savetuje majke da budu prisutne i pažljive prema svojoj deci, da ih saslušaju, podrže i ohrabruju u svakodnevnim izazovima. "Nije potrebno da majke budu savršene, ali je važno da budu svesne svoje uloge i da aktivno grade emocionalnu vezu sa svojom ćerkom", dodaje on.

U krajnjem slučaju, poruka je jasna: Majke imaju moćan uticaj na emocionalni razvoj svoje dece, a podrška i empatija su ključni faktori u izgradnji zdravog samopoštovanja i mentalnog blagostanja njihovih ćerki.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading