Sastanak sa Lips
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar Mali je, na sastanku koji je održan u Ministarstvu finansija, istakao da postoje velika očekivanja od organizacije Međunarodne specijalizovane EKSPO izložbe i realizacije programa "Skok u budućnost - Srbija 2027", navodi se u saopštenju ministrstva finansija. 

"U okviru programa Skok u budućnost - Srbija 2027, će do 2027. godine, biti uloženo oko 17,8 milijardi evra u oko 320 projekata širom naše zemlje koji treba da podignu kvalitet života građana Srbije", rekao je ministar Mali.

On je dodao da je cilj ulaganje u dalje poboljšanje životnog standarda građana, ubrzanu modernizaciju, unapređenje nacionalne infrastrukture, industrijalizaciju.  

Ministar je naveo da će, između ostalog, širom Srbije, biti izgrađene i obnavljene škole, zdravstvene ustanove, auto- putevi, saobraćajnice, brze pruge.

Mali je pojasnio  i da je to mnogo širi program od samog Ekspo projekta, kao i da će izgradnja novog grada u Surčinu obuhvatiti stambeni kompleks, Akvatik centar, Nacionalni fudbalski stadion, sajamski i izložbeni prostor, preteću infrastrukturu.

Naveo je i da je Ekspo prilika za Srbiju da nastavi sa rastom i razvojem, i dodao da se očekuje skoro tri miliona posetilaca, te da će se naša zemlja predstaviti na pravi način.

"Sve to nam stvara uslove za dalje povećanje plata i penzija, za dalji napredak i razvoj", rekao je Mali i podvukao da će to biti potpuno drugačija slika Srbije.

On je istakao i da će sa ovakvim obimom razvoja Srbija pokušati da dostigne nivo BDP-a od 100 milijardi evra 2027. godine.

"Sa Ekspom, koji smatramo najvećom razvojnom šansom ne samo za Srbiju, nego i za region, hoćemo da dođemo na 100 milijardi evra BDP 2027. godine", rekao je Mali.

Ministar je naveo da Srbija beleži neverovatne rezultate kada je ekonomija u pitanju, i da je uprkos svim globalnim izazovima, naša zemlja stabilna i nalazi se na putu ekonomskog rasta i razvoja.

On je istakao da Srbija ima stabilan javni dug koji je na kraju marta iznosio 47,7 odsto BDP.

"Stopa nezaposlenosti je rekordno niska i iznosi 9,1 odsto, dok je, sa druge strane, stopa zaposlenosti, nikada veća i iznosi 50,5 odsto", rekao je Mali. 

On je naveo i da Srbija beleži rekorde u privlačenju stranih direktnih investicija koje su prošle godine iznosile 4,5 milijarde evra, kao i da je zahvaljujući postignutim rezultatima na korak od dobijanja investicionog rejtinga.

"Očekujem da ćemo do kraja godine uspeti da unapredimo naš kreditni rejting, da će Srbija prvi put u istoriji imati investicioni kreditni rejting, što je za nas najvažnija stvar", rekao je Mali.

Mali je dodao da bi to bila potvrda svih sprovedenih reformi, ali i prilika za dalji ubrzani razvoj.

"Svi ovi rezultati nam omogućavaju da dostignemo cilj da 2027. godine imamo 1.400 evra prosečnu zaradu, i prosečne penzije i minimalnu zaradu od po 650 evra", rekao je Mali, i naglasio da država sva svoja obećanja ispunjava. 

On je ukazao i da je saradnja sa Nemačkom i EU izuzetno važna za Srbiju i podsetio da nemačke kompanije u našoj zemlji zapošljavaju više od 80.000 ljudi i da taj broj raste.

Lips je istakla da je impresionirana ciframa i entuzijazmom sa kojim se pristupa realizaciji Ekspa 2027.

"Izgleda odlično. Nadam se da će sve dobro ispasti jer nema razloga da bude drugačije", rekla je Lips, penosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading