Zmija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Najopasnije zmije na našim prostorima su poskok, crvenotrbuša zmija i žutoprstenasta zmija. To su zmije otrovnice koje treba izbegavati i nikada ih ne susresti i provocirati.

Otrovnu zmiju možete razlikovati po tome što ima izraženu trouglastu glavu i prilično uzak vrat, dok kod neotrovnih zmija to nije slučaj.

Zmije napadaju ljude samo iz straha i ako ih zgazite. Veoma su opasne u sezoni parenja ili dok doje svoje mlade, ali ako se polako povučete kada je vidite, ona vas sigurno neće napasti.

Ako zgazite na zmiju, ona će se instinktivno okrenuti i verovatno će vam ugristi nogu.

Kada vas zmija ugrize, videćete dve male ubodne rane koje ne krvare. Posle nekoliko sekundi na tom mestu se pojavljuje crveni prsten koji postaje plavičast, a pojavljuje se otok. Posle nekog vremena javlja se utrnulost u delu gde vas je zmija ujela, a kada se otrov proširi po telu, osećaj slabosti, groznica, vrtoglavica, otežano disanje, ubrzanje pulsa i bleda žrtva.

Da biste se zaštitili od zmija, najbolje bi bilo da koristite repelente koji su specijalizovani za zmije i koji svojim specifičnim mirisom odbijaju zmije i drže ih dalje od tretiranih mesta.

Ako idete u prirodu, nosite duboke cipele, debele čarape i dugačke pantalone, a ako naiđete na zmiju, pokušajte da je izbegnete. Ne pokušavajte da je oterate i prebijete štapom. Poznato je da se zmije više plaše ljudi nego mi njih.

Jedan potez bi mogao pomoći da oteramo zmije.

Dok hodate šumom, bilo bi dobro da napravite malo jače korake kako bi zmija osetila vibracije i pobegla pre nego što je naiđete.

Kada ostavljate odeću ili obuću na mestima dostupnim zmijama, pre nego što se obučete, pažljivo pregledajte garderobu da se uverite da se zmija negde nije uvukla.

Osoba koju je ujela zmija ne sme da se kreće i treba da izbegava svaki napor, jer kretanje ubrzava cirkulaciju krvi i apsorpciju otrova. Takođe, deo ugriza treba da ostane miran. Ugrizeni deo treba imobilisati pomoću zavoja.

Najbolje bi bilo vezati mesto elastičnim zavojem. Nakon toga odmah pozovite hitnu i pokušajte da se setite kako je zmija izgledala kako bi lekari pružili najbolju moguću negu. Usisavanje rane ustima se nikako ne preporučuje, jer je i najmanja rana na ustima ili usnoj duplji, kao i polomljen zub dovoljna da otruje onoga ko pokuša da pomogne.

Ako ste u mogućnosti, stavite jak rastvor hipermangana na ranu, a povređeni treba da popije što više tečnosti dok ne dođe hitna pomoć koja može da mu pruži adekvatnu zaštitu, piše „Stetoskop”.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading