ajkula
Foto: Printscreen/Foto: youtube.com/printscreen

Ova vrsta ajkule, poznata i kao tuponosna šestoškrga ajkula, impresionirala je naučnike svojom veličinom i prisustvom.

Članovi posade snimili su trenutak kada se ajkula približila podmornici i čak je udarila nosem u podmornicu, čime je izazvala reakciju oduševljenja i fascinacije.

Šestoškrga ajkula je drevna vrsta koja je postojala pre većine dinosaurusa, s evolucionom istorijom koja prevazilazi desetine miliona godina.

Ove ajkule su dominantni dubokomorski predatori i mogu dostići dužinu od preko šest metara, kao što je to bio slučaj sa ženkom snimljenom tokom istraživanja, piše daily star. 

Vrsta se može naći na dubinama do 2.500 metara, što je znatno dublje od mnogih drugih ajkula. Naučnici su bili oduševljeni bliskim susretom sa šestoškrgom ajkulom i zapanjeni njenom veličinom i ponašanjem.

Šestoškrge ajkule poznate su po svojoj otrovnosti. Meso ove vrste ajkule sadrži toksične supstance, zbog čega se ne koristi u ishrani.

Iako su ove ajkule drevne i zastrašujuće, njihov iznenadni susret s podmornicom pružio je naučnicima jedinstvenu priliku da ih izbliza posmatraju i da prodube svoje razumevanje o morskom ekosistemu.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading