PET NAJBOLJIH GRADOVA ZA STUDIRANJE U NEMAČKOJ Srpski studenti hrle da upišu tu fakultete, a evo i zbog čega
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Preko 380 priznatih univerziteta i više od 17.000 studijskih programa pokazuju snažnu posvećenost Nemačke raznovrsnom obrazovanju. Bez obzira na to da li brucoši žude za živopisnom akademskom scenom u Minhenu, inovativnim duhom Ahena ili kulturnim bogatstvom Berlina, najbolji nemački studentski gradovi imaju sve, navodi studying-in-germany, specijalizovani sajt posvećen studijama u Nemačkoj.

Kako je pokazalo njihovo istraživanje, najbolji gradovi za inostrane studente za 2024. godinu istakli su se na osnovu više parametara - broju stranih studenata, broju univerziteta i fakulteta, bezbednošću grada, kvalitetu života, kao i troškovima istog, stopi kriminala i zdravstvenoj zaštiti. Krenimo redom.

1. Minhen

Minhen zauzima prvo mesto za strane studente u 2024. godine, nudeći akademsku izvrsnost, kulturno bogatstvo i izuzetan kvalitet života - sve u jednom. Kao glavni grad Bavarske, to je centralno središte koje ugošćuje značajan deo koji čine 55.291 međunarodni student u državi. Nije iznenađujuće što se ovaj živahni grad poznat kao "selo miliona ljudi" takođe svrstava među najbolje studentske gradove na svetu.

Minhen se može pohvaliti sa 20 univerziteta, uključujući globalno cenjene, kao što su Tehnički univerzitet u Minhenu (TUM) i Univerzitet Ludvig Maksimilijan u Minhenu. To je najbezbedniji studentski grad u Nemačkoj i zauzima treće mesto po kvalitetu života. Grad je malo skup, drugi je po troškovima života, a trebalo bi da računa na najmanje 1.000 evra mesečno da pokrijete svoje troškove.

Osim akademske, Minhen nudi bogatu kulturnu scenu sa atrakcijama svetske klase kao što su muzeji Pinakoteka, Bavarska državna opera i čuveni Minhenski filharmonijski orkestar. Takođe je poznat po tome što se u ovom gradu održava Oktoberfest, najveći svetski festival piva, koji svake godine privlači milione ljudi željnih tradicionalnog bavarskog piva, hrane i muzike.

2. Ahen

Ahen zauzima drugo mesto među najboljim studentskim gradovima u Nemačkoj, a nudi bogatu istoriju, visok kvalitet života i pristupačnost. Dom Univerziteta RVTH Ahen i četiri druge institucije koje nude ukupno 78 programa na engleskom svakako privlači međunarodne studente koji traže akademsku raznovrsnost.

Grad je na drugom mestu po kvalitetu života među 10 najboljih gradova i značajno je pristupačan u poređenju sa većim studentskim gradovima u Nemačkoj. Ahenska katedrala koja se nalazi na Uneskovoj listi, svedoči o njenom istorijskom značaju, dok njena strateška lokacija u blizini granica Belgije i Holandije dodaje avanturističku prednost.

Ahen je dom ukupno 77.199 međunarodnih studenata (na nivou oblasti Severna Rajna-Vestfalija) i to je idealna destinacija ako tražimo kulturno bogat, kompaktan grad prepun vrednosti i avanture.

3. Keln

Smešten uz živopisnu reku Rajnu, treće mesto na listi zauzima Keln koji takođe može da se pohvali sa velikim brojem stranih studenata koji pohađaju neke od fakulteta ovog grada. Univerzitet u Kelnu, jedna od najvećih i najstarijih institucija u Nemačkoj, predstavlja vodeću akademiju u gradu.

Ovaj dinamični grad ima 12 univerziteta. Među mnogim kulturnim atrakcijama Kelna, prava izložba je njegovo gotičko remek-delo iz 13. veka, Kelnska katedrala, UNESCO-ova svetska baština i jedna od najposećenijih nemačkih atrakcija. Keln nudi relativno pristupačne troškove života, rangirajući se u sredini među većim gradovima, sa procenjenim mesečnim budžetom od približno 960 evra.

4. Bon

Nekadašnji glavni grad Nemačke, Bon je sada kompaktno središte studentskih avantura gde možemo da istražujemo muzeje, pešačimo slikovitim stazama ili se opustimo pored reke Rajne u parku Rajnau. Bon se može pohvaliti sa tri univerziteta, na čelu sa najbolje rangiranim Univerzitetom u Bonu (Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität), koji nudi različite programe za strane studente.

U gradu se takođe nalazi Kampus Ujedinjenih nacija (UN), koji podstiče diplomatiju i saradnju sa kancelarijama za međunarodne organizacije kao što je Okvirna konvencija UN o klimatskim promenama. Ne zaboravimo "Beethoven-Haus", muzej posvećen čuvenom kompozitoru Ludvigu van Betovenu.

Dok troškovi života naginju višim cenama, sa mesečnim troškovima u proseku od 800 do 1.000 evra, to je vredna investicija za veoma živo studentsko iskustvo.

5. Štutgart

Štutgart je još jedna vrhunska destinacija za međunarodne studente, u kojoj se nalazi 15 univerziteta, uključujući renomirani Univerzitet u Štutgartu, koji je svetski poznat po svojim tehničkim programima. Pristupačnost je prednost, sa prosečnim mesečnim troškovima života od 861 evra. Međutim, građani koji nisu iz EU, a koji pohađaju određene diplomske programe suočavaju se sa školarinom od 1.500 evra po semestru počevši od 2017/18.

Poznat kao "kolevka automobila", Štutgart je domaćin sedišta Mercedes-Benza i Poršea, a njegov zadivljujući Mercedes-Benz muzej privlači 440.000 posetilaca godišnje.

Njegovi parkovi i jedinstveni "zeleni krovovi" na zgradama ukrašenim biljkama promovišu održivost i borbu protiv urbane vrućine.

Nakon prvih pet gradova koji prednjače u tesnoj trci, nižu se atraktivna imena Nemačke studentske scene i to sledećim redosledom: Berlin, Frankfurt, Drezden, Lajpcig i Hamburg.

Ukoliko bismo poredili u čemu su to "lošiji" u odnosu na manje zvučne gradove koje smo maločas nabrojali, mahom se izdvaja broj stranih studenata koji su im do sada dali poverenje. Bezbednost je visoko rangirana u svih 10 gradova, a najviša stopa kriminala je u glavnom gradu, Berlinu. Ujedno su u ovom gradu i najviši troškovi života, pa ga to "spušta" na šesto mesto pomenute rang liste.

Kada je reč o metodologiji istraživanja, objašnjeno je da je bazirana na javno dostupnim podacima, a integriše različite faktore koji su ključni za međunarodne studente kada biraju grad u kojem će studirati i živeti.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading