Kip Pobedniku na Kalemengdanu
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Nesavesni građani, bez stida, ne prezaju da iščupaju mladice iz gradskih parkova i sa javnih zelenih površina koje su u nadležnosti JKP "Zelenilo-Beograd". 

Samo u toku prošle godine, ukradeno je ili oštećeno oko 1.000 komada rasada cveća, a ovom javnom preduzeću je naneta šteta od 12,7 miliona dinara. Prema rečima nadležnih u JKP "Zelenilo-Beograd", kada je u pitanju sadni materijal, neovlašćeno se najviše uzimaju pelceri cveća, šiblja, ruža i žive ograde, prenose Novosti.

- Nesavesni sugrađani najčešće sa zelenih površina uzimaju sadnice sezonskog cveća iz cvetnjaka i sa zelenih zidova u gradu. Krađe nisu pošteđene ni mladice drveća, pa je tako ukradeno 10 stabala, dok su polomljena ili na neki način oštećena 53 drveta. Nisu pošteđeni ni dečji i sportski rekviziti, kao ni parkovski mobilijar (klupe, đubrijere, klackalice, ljuljaške, njihalice, table za koš...) - kažu u "Zelenilu".

Nadležni navode da ostala oštećenja čine štete prouzrokovane deponovanjem raznog materijala na zelenim površinama, njihova uzurpacija, oštećenja čvrstih zastora, krađe šaht-poklopaca, oštećenja zalivnih sistema, metalnih stubića, bespravno zatvaranje sadnih mesta.

Najčešće se oštećuju površine na opštinama Stari grad, Palilula, Novi Beograd. Zaposleni u JKP "Zelenilo-Beograd" redovno obilaze i kontrolišu stanje na zelenim površinama i podnose prijave nadležnim organima za pričinjenu štetu. Većina prijava se podnese protiv nepoznatih izvršilaca.

- JKP "Zelenilo-Beograd" i ovu priliku koristi da ponovo apeluje na sugrađane da čuvaju rekvizite, parkovski mobilijar, sadnice i sve zelene površine i da se prema zelenilu i parkovima u Beogradu ophode sa pažnjom dobrog domaćina, kao što bi to činili u svom dvorištu i da takvim svojim ponašanjem doprinesu lepoti našeg grada - poručuju iz JKP "Zelenilo".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading