telekom
Foto: Alo/Foto ALO!

Šolakovim lažima više ni Švajcarci ne veruju! Kompanija Telekom se ne bavi bilo kakvim “uvođenjem medijskog mraka” u Srbiji, a negativna kampanja medija u vlasništvu Junajted Grupe protiv tržišnog konkurenta nije u funkciji “zaštite medijskih sloboda”, zaključuje se iz ovih dana donete presude suda u Švajcarskoj.

Kako se ukazuje, pravni spor srpskog Telekoma i grupacije švajcarskog rezidenta Dragana Šolaka zaista je stvar nelojalne konkurencije i srpskog Zakona o trgovini, a ne medijskih sloboda i Zakona o javnom informisanju.

Telekom Srbija podneo je tužbu u Švajcarskoj protiv Šolakove grupacije zbog medijske kampanje na njihovoj TV N1 od polovine januara do početka februara 2020. povodom prekida distribucije kanala Junajted Grupe na platformama tadašnjeg operatera Supernova.

Traženo je da švajcarski sud proglasi da radnje Junajted Grupe i njenih medijskih firmi Junajted Medija i Adrija Njuz predstavijaju akte nelojalne konkurencije, da im se zabrani da dalje obavljaju takve radnje, da se uklone sporni sadržaji sa portala N1 i da se javno izvine i plate štetu.
Švajcarci su presudili da je tužba zakasnila, odnosno da nije poštovan rok za njeno podnošenje iz srpskog Zakona o trgovini. Dakle, tužba Telekoma nije usvojena samo iz proceduralnih razloga, na šta će, kako saznajemo, verovatno uslediti žalba.

Švajcarska: ODBAČENE LAŽI Junajted grupe o Telekomu Srbija!

Foto ALO!

 

Šolakov plan: Gušenje konkurencije!

Što se tiče spora pred Privrednim sudom u Beogradu, tužba SBB imala je dva osnovna cilja: diskreditacija Telekoma Srbija kao najvećeg konkurenta i gušenje slobodne i fer tržišne utakmice.

SBB i gazda Šolak pokušali su da sudskom odlukom praktično uguše novog konkurenta Yettel i da korisnicima smanje mogućnost izbora, odnosno da spreče ulazak tog operatera kao novog igrača na tržište kablovske distribucije.

Sve to suprotno odlukama nadležnih institucija, Komisije za zaštitu konkurencije i RATEL, koji su prethodno odobrili sklapanje ugovora između Telekoma i Yettela.

Međutim, sud je zaključio da predmetni spor zaista jeste stvar koja se rešava prema Zakonu o trgovini Republike Srbije, koji reguliše nelojalnu konkurenciju!

Time su odbačene tvrdnje Junajted Grupe i njenih medijskih firmi da na njih srpski Zakon o trgovini ne treba da se odnosi i da se cela stvar tiče Zakona o javnom informisanju i (njihovih) medijskih sloboda, koje Telekom navodno pokušava da uguši.

Švajcarski sud je, dakle, potvrdio da je spor između Telekoma Srbija sa Junajted Grupom, Junajted Medijom i Adrija Njuzom stvar nelojalne konkurencije, a ne “zaštite medijskih sloboda” N1 i njegovih vlasnika.
Tuženi nisu dokazali da je Telekom uvodio "medijski mrak", niti da su svojim objavama protiv konkurentske kompanije samo “štitili medijske slobode”, već da je reč o sporu tržišnih konkurenata.

Loše vesti za gazdu Šolaka time ne prestaju da stižu!

Naime, presuda iz Švajcarske usledila je vrlo brzo posle presude Privrednog apelacionog suda u Beogradu kojom je stavljena tačka na jednu od afera koje Junajted Grupa konstruiše protiv našeg Telekoma u višegodišnjoj kampanji dezinformacija.

Švajcarska: ODBAČENE LAŽI Junajted grupe o Telekomu Srbija!

Alo

 

Gubitnici na tržištu i pred pravosuđem!

Nesposoban da pobedi u tržišnoj borbi, Dragan Šolak sa svojom kompanijom protiv Telekoma Srbija vodi beskrupuloznu kampanju dezinformacija, sa željom da najvećeg konkurenta diskredituje i praktično silom zaustavi njegov rast.

Ali, kao što su gubitnici na tržištu - gde je Telekom zacementirao vodeću poziciju kako u Srbiji tako u celom regionu i uspešno se transformiše u veliku međunarodnu kompaniju i lidera digitalnog doba, dok njihov biznis ne prestaje da propada - sada su gubitnici i pred pravosuđem.

Kao što je već objavljeno, Privredni apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu Privrednog suda kojom je odbačena tužba Šolakovog operatera SBB protiv kompanija Telekom Srbija i Yettel, uz zaključak da nema mesta zahtevu da se poništi ugovor o zakupu optičke infrastrukture koji su sklopili 2021. godine.

Pravosnažnom presudom, Apelacioni sud je konstatovao da je jedini motiv zaključenja ugovora između Telekoma i tadašnjeg Telenora, a sadašnjeg Yettela, bio ekonomski interes, odnosno uspeh u tržišnoj utakmici. Nema mesta tvrdnjama SBB “da je pobuda tuženih nedopuštena, protivna moralu i dobrim običajima”.

U ovom sporu, SBB je tvrdio da je taj ugovor bio protivan propisima i dobrim poslovnim običajima, a sve na osnovu internog izveštaja o ugovoru koji je Vladimir Lučić, tada koordinator multimedije u Telekomu, sadašnji generalni direktor, poslao Izvršnom odboru kompanije.

Taj dokument isključivo internog karaktera je istog trenutka “procureo” u javnost, a spinovanjima njegovog sadržaja i raznim falsifikatima bavili su se, po starom receptu koji i danas koriste, prvo političari sa višegodišnjim tesnim vezama sa Draganom Šolakom, onda razni “nezavisni eksperti”, a mediji Junajted Grupe su celu kampanju usmeravali i stalno iznova podgrevali.
I opet su izgubili.

Dragan Šolak

Promo

 

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading