Tatjana Macura
Foto: Alo/Printscreen

Od danas će mediji i obrazovne institucije, barem zvanično, morati da prepoznaju i žene u okviru zanimanja u kojima to do sada nismo navikli - profesor, sekretar odeljenja, šef katedre, vršilac dužnosti, već će morati da bude vršiteljka dužnosti, šefica katedre, profesorka, pešakinja, vojnikinja...

Ministarka bez portfelja Tatjana Macura, koja je zadužena za rodnu ravnopravnost, kaže da upotreba rodno senzitivnog jezika pozitivno utiče na smanjivanje rodne diskriminacije, obezbeđuje veću vidljivost žena ne samo up lingvističkoj, već i u javnoj sferi života.

- Mi već prirodno, u svakodnevnom govoru, koristimo odrednice u ženskom rodu, nije nam neprirodno da govorimo -učiteljica, spremačica, zubarka, tako da je ova odredba zakona samo potvrdila ono što mi inače svakodnevno upotrebljavamo, iako na to ne obraćamo pažnju. Otpori koji trenutno postoje u društvu prema upotrebi rodno senzitivnog jezika pre svega se odnose na neka zanimanja koja doskoro nisu prepoznata ili žene nisu bile u prilici da ih obavljaju. U tom smislu, u ovom trenutku se vodi polemika o problemu koji u stvari nije problem, stupanjem na snagu ovih odredaba zakona se ništa loše neće dogoditi, niti mogu biti refleksije na neke druge aspekte naših života kako se to pogrešno interpretira - rekla je Tatjana Macura za Alo!.

Ona je dodala da to možda nije živitno važno pitanje, kao što je recimo pitanje zaštite žena u slučaju porodičnog nasilja, ali ono što je generalno dobro sa zakonom o rodnoj ravnopravnosti je to što on osim pitanja rodno senzitivnog jezika uređuje i neka druga pitanja o kojima se, nažalost, kako kaže, manje govori.

- Cilj ovog zakona je pre svega da poboljša položaj žena koje su u neravnopravnijem položaju, onih koje nisu toliko ili uopšte nisu prisutne u javnom, političkom ili akademskom životu... U martu je stupio na snagu pravilnik koji uređuje pitanje neplaćenog kućnog rada koji ženama koje su nezaposlene obezbeđuje zdravstveno osiguranje. To su žene koje ne mogu biti ekonomski aktivne iz različitih životnih razloga, neke vode računa o mlađim ili starim članovima domaćinstva, ili žive i rade na selu. Međutim, važno je da znamo da ovaj zakon štiti podjednako i muškarce, prema tome nema razloga da se bilo ko plaši zakona koji će ovo društvo učiniti ravnopravnijim - objasnila je ministarka bez portfelja.

ČISTAČICA MOŽE, A PILOTKINJA NE?! Ministarka Tatjana Macura za Alo! o rodno senzitivnom jeziku

Alo

 

Upotreba rodno senzitivnog jezika se pre svega odnosi na upotrebu jezika u udžbenicima i nastavnom materijalu, kao i u svedočanstvima, diplomama, klasifikacijama, zvanjima, zanimanjima i licencama, kao i u drugim oblicima obrazovno-vaspitnog rada. I mediji u Srbiji dužni su da prilikom izveštavanja koriste rodno osetljiv jezik, međutim, ne postoje propisane kaznene odredbe jer su zakonodavci smatrali da postoji nezavisnost medija i da s tim u vezi ne smeju postojati sankcije.

Tatjana Macura, zadužena za rodnu ravnopravnost, istakla je i to da namera nije bila kažnjavanje onoga ko rodno senzitivan jezik ne upotrebljava.

- Da bi se uopšte neko kaznio morao bi neko da pokrene tu proceduru. Nikome to nije u interesu. Sigurno je da neće biti tako represivna primena zakona i da ne treba da postoji bojazan, mislim da ćemo biti vrlo tolerantni kao društvo i da ima dovoljno prostora da se zakon implementira na pravi način. Opet kažem, nije ni namera zakonopisca da kažnjava, već da nešto što se prirodno koristi nađe svoj put kroz zakonski okvir i podzakonske akte. U svakodnevnom govoru nije ni obaveza da se koristi. Recimo, mene mogu da zovu ministrom, ali da li ću se ja odazvati, to je pitanje - našalila se za kraj Tatjana Macura.  

Tuži onaj ko ima interes

Autorka Smernica za primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti Zorica Mršević rekla je da juče da se u slučaju kršenja obaveze u obrazovanju i nauci postupak ne pokreće po službenoj dužnosti, već samo u slučaju da postupak pokrene neko ko ima pravno relevantan interes da to pokrene.

- Postoje novčane kazne u iznosu do dva miliona, ali nevezano za jezik, već za kršenje samog Zakona o rodnoj ravnopravnosti u kandidacionom postupku ili u procesu izbora, što nema nikakve veze sa samim jezikom. Mislim da sankcionisanja ipak neće biti, jedino ko može da bude sankcionisan su odgovorne osobe u organima javne vlasti - rekla je Mrševićeva za Tanjug.

Zorica Mršević

TANJUG PRINTSCREEN

 

Napominje da su besmisleni navodi da će za kršenje odredbe o upotrebi rodno senzitivnog jezika biti propisane novčane kazne ili čak kazne zatvora. Obaveza korišćenja rodno senzitivnog jezika odnosi se na upotrebu jezika u udžbenicima i nastavnom materijalu, kao i u svedočanstvima, diplomama, klasifikacijama, zvanjima, zanimanjima...

- Dakle, ocene za osobe ženskog pola biće umesto odličan, odlična ili umesto vrlo dobar, vrlo dobra - kaže Mrševićeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading