ALARM ZA CEO REGION Kurtijev udar na Severnu Makedoniju, Zapad ćuti kao i uvek
Foto: EPA/Alo ilustracija

Oni ukazuju da posle poruka poslatih sa skupova u Tetovu i Skoplju više nema dileme da Kurti želi da programom "velike Albanije" zapali ceo region.

Naglasak na velikoalbanskoj nacionalističkoj ikonografiji tokom skupova u Tetovu i Čairu predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je kao promociju mržnje i međuetničke netolerancije, zbog čega je pozvao da se pravno sankcionišu organizatori ovih okupljanja. Reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je dešavanja tokom Kurtijeve posete nazvao "skandalom nad skandalima" i ukazao da promocija "velike Albanije" preti da izazove destabilizaciju širih razmera na ovim prostorima. 

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da Kurtijeve poruke i velikoalbanska ikonografija tokom posete Severnoj Makedoniji ukazuju na to da kosovski premijer nije samo pretnja Srbima i Srbiji, već i čitavom regionu.

Podseća da je Kurti od ranije bio privržen velikoalbanskoj ideji, te da sada samo "dosledno nastavlja tim tragom".

"Mislim da je to, sa jedne strane, Kurtijeva lična kampanja, a sa druge, ideologija kojoj je on privržen. Ne treba zaboraviti da je on bio sledbenik Adema Demaćija, koji je kao potparol OVK bio i zagovornik 'velike Albanije'. Dakle, Kurti je neko ko dosledno nastavlja tim tragom. To je šovinistički albanski program na koji treba obratiti pažnju, to je govor koji podiže nivo bezbednosnog rizika i koji na neki način pokazuje da Kurti nije samo pretnja Srbima na Kosovu, nego da je pretnja za čitav region", rekao je Vuk Stanković.

Smatra da je Kurtijeva poseta Tetovu i Skoplju direktan udarac na integritet Severne Makedonije i Otvoreni Balkan kao inicijativu posvećenu regionalnoj saradnji i jačanju veza, ali i indirektna pretnja po susedne države u kojima živi albanska manjina.

"Tu, pre svega mislim na Crnu Goru i Grčku. Kurti ovom vrstom retorike postaje ozbiljan regionalni problem, ne samo problem Srba i Srbije, nego i drugih naroda", upozorava analitičar.

Komentarišući to kakva bi trebalo da bude reakcija ostalih zemalja u regionu i međunarodne zajednice na poruke koje stižu od kosovskog premijera, Stanković kaže da je pitanje da li će se kod njih upaliti "crvena lampica", s obzirom na to da ni do sada Kurti nije bio previše kritikovan za svoje postupke. 

Ipak, ističe da bi Srbija i zemlje u regionu svojom diplomatijom trebalo da spreče Kurtijeve velikoalbanske snove, koji prete da postanu "košmar" i za druge narode.

"Da li će se lampica upaliti i kod ostalih u regionu i kod NATO i EU ostaje otvoreno pitanje. Sumnjam da će Kurti biti osuđen za takve izjave, njemu se isuviše toleriše, a kalkulacije Zapada su da postoje različiti geopolitičku scenariji. Tako da je to stvar aktivne diplomatije u regionu i diplomatije Srbije, da se suprotstavimo Kurtiju i da sprečimo velikoalbanske snove i da oni ne postanu košmar za druge narode", rekao je on.

Na pitanje da li je ovo uvod i najava u političku i bezbednosnu krizu u Severnoj Makedoniji i da li se scenario sa severa Kosova može očekivati i u toj zemlji, Stanković je izrazio bojazan da se upravo o tome radi.

"Mislim da jeste uvod, a bojim se da je taj uvod u više delova, u krajnjoj liniji i nezavisno Kosovo je dugogodišnji projekat", zaključuje Vuk Stanković.

Spoljno politički urednik američkog mesečnika "Kronikls" Srđa Trifković rekao je za Kosovo onlajn da su poruke koje su poslate na skupovima u Tetovu i Čairu tokom Kurtijeve posete zapravo dokaz da vlast u Severnoj Makedoniji nema moć da se suprotstavi albanskom nacionalizmu i odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Sa druge strane, kako ističe, Albanci takvo ponašanje sebi dopuštaju jer su svesni da ih niko sa Zapada "neće udariti po prstima i reći - sram vas bilo".

"Kao prvo mislim da je iz medijskih komentara ispuštena činjenica, ili nije dovoljno istaknuta, da je Severna Makedonija de fakto jedna neuspela ili propala država, takozvana "fejld state". Videli smo još daleke 2001. godine da je Zapad na 'ustanak" Albanaca u Makedoniji reagovao krajnje ambivalentno. Potom se pokazalo da je zapadna Mekedonija 'država u državi', i da zbog nužnog učešća zapadnomakedonskih Albanaca u strukturama vlasti u Skoplju postoji paraliza vlasti, odnosno da ne postoji politička spremnost, ili čak sposobnost vlasti u Skoplju da uspostavi kontrolu nad Tetovom, Gostivarom", rekao je Trifković.

Smatra da je cilj "ovakvog bezobrazluka i drskosti" koju je Kurti pokazao tokom posete Severnoj Makedoniji izgleda bio ne toliko da se provocira Srbija, što Albanci, kako kaže, čine non-stop, već, takođe, i da se istakne u kojoj su meri oni zaista svoji na svome, ne samo u Tetovu, već i u samom Skoplju.

Dodaje i da je ideja Albanaca da svima pokažu da sebi mogu da dopuste luksuz da propagiraju 'veliku Albaniju', a da vlast Severne Makedonije ne može na to adekvatno da reaguje.

Glavna poruka sa skupa u Tetovu, prema Trifkovićevim rečima, jeste da Skoplje apsolutno nema moć da odbrani suverenitet i teritorijalni integritet, kao ni da uspostavi kontrolu nad Albancima, koji u ovoj zemlji više nisu manjinsko stanovništvo.

"De fakto Albanci su dokazali da je Severna Makedonija dvonacionalna država i da ovde više nije reč o njihovim aspiracijama koje su zasnovane na nekakvim manjinskim pravima, što bi bilo legitimno i u skladu sa Ustavom Severne Makedonije, već, naprotiv, oni sada to eskaliraju do tačke gde ni jedna iole pristojna i samopoštujuća država takav izazov ne bi otrpela", ocenjuje Srđa Trifković. 

On ne očekuje neke oštrije reakcije u regionu i sa Zapada na ponašanje Albanaca i promovisanje 'velike Albanije', pogotovo ne u Crnoj Gori, gde su, objašnjava, okupirani unutrašnjim pitanjima i formiranjem vlade "po ukusu Američke ambasade".

"U Crnog Gori alarma zbog onoga što se dešavalo u Tetovu i Skoplju verovatno neće biti, jer da bi se sklopila nova vlada u Podgorici, iz koje će biti isključene srpske stranke, potrebna je podrška albanskih partija tako da oni, računajući da je sada Severna Makedonija prva na udaru, misle da problem u Ulcinju neće biti u prvom planu. I praveći stratešku grešku neće reagovati, jer njima je sada prvenstvena briga da sastave vladu po meri i ukusu Američke ambasade", rekao je Trifković.

ALARM ZA CEO REGION Kurtijev udar na Severnu Makedoniju, Zapad ćuti kao i uvek

Foto: Alo ilustracija

 

 

Ukazuje da je međunarodna zajednica uvek bila tolerantna na ponašanje Albanaca.

"Da li ikoga iznenađuje odsustvo reakcije Zapada imajući u vidu da na sva dosadašnja ispoljavanja težnji za 'velikom Albanijom' nije bilo reakcija, pa zašto bi bilo i sada. Uvek kada dolaze provokacije sa albanske strane, na Zapadu pozivaju na uzdržanost na obe strane - i agresivne albanske strane i oštećene bilo koje druge, bez obzira da li je reč o Srbiji ili Crnoj Gori, Grčkoj ili Severnoj Makedoniji. U geopolitičkom smislu Amerika vidi Albance svuda, ne samo u Albaniji i na Kosovu već i u Crnoj Gori, i u Severnoj Makedoniji, kao svoje ključne strateške partnere na Balkanu. S druge strane, Albanci smatraju da su ovlašćeni od strane Vašingtona da rade šta rade i da ih niko sa Zapada neće lupiti po prstima i reći sram vas bilo", ističe Srđa Trifković. 

I istoričar Predrag Marković poručio je za Kosovo onlajn da Aljbin Kurti ne krije svoje velikoalbanske apetite i da je sve što on radi, uključujući i posetu Tetovu gde su dominirale poruke o ujedinjenju svih Albanaca i "velikoalbanski dekor" najbolji demanti antisrpske propagande. Naveo je i da dešavanja u Severnoj Makedoniji tokom posete Kurtija pokazuju da regionu ne preti opasnost od "srpskog sveta", što je narativ koji pokušava da se nametne, već od očiglednih velikoalbanskih aspiracija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Dragi

15.08.2023 20:36

Ništa novo Albanci su oruđe Amerikanaca i zapada za izazivanje sukoba jer oni se tako hrane prodaju oružje druge svoje proizvode ratom guše vašu proizvodnju uzimaju vaše sirovine.ć