Crna Gora
Foto: Printscreen/Foto: IN4S/printskrin

Glasanjem za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija Crna Gora će, podsećaju prosrpski mediji u toj državu, po treći put dati svoj doprinos žigosanju srpskog naroda kao genocidnog.

Prvi put je to učinio DPS-ov kriminogeni režim pod dirigentskom palicom dobrotvora „Majki Srebrenice“ Mila Đukanovića, drugi put, leta 2021. godine, vlada Zdravka Krivokapića uz sadejstvo Demokrata i celokupne opozicije predvođene DPS-om, i sada, kada je vlada Crne Gore odlučila da podrži rezoluciju koju su pred UN-om predložile Nemačka i Ruanda.

milojko spajić

Youtube/ RTCG - Zvanični kanal

 

 

Po društvenim mrežama od juče, kada je Spajić izjavio da neće imati nikakav problem da podrži rezoluciju za koju će, kako je naveo, glasati sve velike sile, šire se apeli da srpski narod ustane i pobunom pokuša da spreči ovu sramotu. Organizovanje je već počelo, a na otpor je pozvao i portal IN4S.

- IN4S upućuje javni poziv na hitno jedinstveno i snažno delovanje svih srpskih javnih subjekata, od medija, preko nevladinih udruženja do političkih partija i koalicija kako bi se osujetila namera dela izvršne vlasti u Crnoj Gori da pod ucenama centara moći u Ujedinjenim nacijama podrži predlog rezolucije „Međunarodni dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995”. Dužni smo da podignemo glas protiv pokušaja prekrajanja istine o događajima iz prošlosti i zamene teza koje za cilj imaju da najvećim žrtvama oslobodilačkih borbi utisnu žig dželata i tlačitelja - stoji u pozivu koji je do sada, sudeći po pisanjima na društvenim mrežama, prihvatio veći broj građana.

Lideri Demokratske narodne partije, Prave Crne Gore  i Slobodne Crne Gore Milan Кnežević Marko Milačić i Vladislav Dajković poručili su da glasanje vlade Crne Gore o ovoj rezoluciji u UN može imati značajan politički i diplomatski uticaj i dalekosežne negativne posledice, pre svega po srpski narod u Crnoj Gori.

Milan Knežević

RTCG

 

 

- Ali i značajno narušiti odnose sa nama najbližom Srbijom, srpskim narodom u Srbiji i Republici Srpskoj ukoliko Crna Gora odluči da podrži ovu rezoluciju u Ujedinjenim nacijama. Zbog toga pozivamo premijera Milojka Spajića i vladu Crne Gore da ozbiljno uzmu u obzir stabilnost i sprečavanje dodatnih polarizacija u crnogorskom društvu i uzdrže se od glasanja za rezoluciju - naveli su u saopštenju.

Kako su kazali, bez obzira što je Crna Gora mala zemlja, stav, odluka i glasanje vlade Crne Gore daleko nadmašuje veličinu i međunarodni značaj Crne Gore u ovom slučaju.

- S obzirom na to da u Crnoj Gori više od trećine stanovništva čine Srbi, te činjenice da nam je najbliži sused upravo Srbija koja je suštinski meta ove rezolucije, kao i čitav srpski narod, već sada je jasno da ova rezolucija nije doprinos regionalnoj stabilnosti i pomirenju, nego naprotiv, dolivanje ulja na vatru u veoma osjetljivom trenutku, kako regionalno tako i geopolitički. Кao multietnička država, Crna Gora treba i mora da ceni važnost postizanja nacionalnog konsenzusa o osetljivim pitanjima kao što su događaji u Srebrenici, ali donošenje jednostranih odluka bez široke podrške različitih strana dovešće do dalje polarizacije i podeljenosti unutar društva, čemu se najoštrije protivimo - naveli su oni.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (6)

Loading
Milan Karapandža

10.05.2024 15:22

Милојку Спајићу под хитно одузети државлјанство Републике Србије.

sedi1

15.05.2024 11:16

.....nema milojka ,a da iz njega izbija pamet...evo ko ga nađe neka javi....

sedi1

15.05.2024 11:16

.....nema milojka ,a da iz njega izbija pamet...evo ko ga nađe neka javi....

Предраг

18.05.2024 18:48

Браво браћо Срби…