delegacija Kine stigla u Beograd
Foto: Alo/Foto: privatna arhiva

Delegacija Komunističke partije Kine koju predvodi Jin Li, član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i Sekretar gradskog komiteta Pekinga doputovala je danas u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ih je član Predsedništva SNS i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković.

 "Ovde smo da realizujemo zajedničko zalaganje predsednika" Kine Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je Jin Li tokom dočeka na aerodromu kineske delegacije, koja je u Srbiju stigla na poziv Srpske napredne stranke.

Podsetio je na posetu Beogradu predsednika Sija koji, kako je dodao, zajedno sa predsednikom Srbije gradi zajednicu zajedničke budućnosti za čovečanstvo budućnosti.

Petković i Jin Li u razmeni reči dobrodošlice naglasili su da će se Srbija i Kina kao pravi iskreni i čelični prijatelji uvek podržavati.

"Posebno mi je drago da vas dočekamo u trenutku kada smo odnose podigli na još viši nivo. Ova poseta je početak zajednice Srbije i Kine za zajedničku budućnost", rekao je Petković.

Petković je naveo da i mi kao što oni osećaju ljubav kada dolaze u Srbiju, isto tako osećamo ljubav i prijateljstvo kad dolazimo u Kinu.

Petković je naglasio da je poseta još značajnija imajući u vidu činjenicu da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je uspostavila najviši odnos sa Kinom.

Dodao je da Srbija svim srcem podržava politiku jedne Kine i miroljubive politike kineskog predsednika koja gradi Zajednice zajedničke budućnosti.
Jin Li je rekao da Kina ceni čvrstu podršku i zalaganje predsednika Aleksandra Vučića.

Tokom trodnevnog boravka u našoj zemlji, delegacija koja ima tridesetak članova posetiće Beograd i Novi Sad i sastati se sa najvišim rukovodstvom SNS, ali i Vlade  Srbije i upoznati se s važnim nacionalnim projektima.

Do ove posete dolazi neposredno nakon što je Srbiju posetio predsednik Kine Si Đinping i predstavlja nastavak bliske i prijateljske saradnje kako SNS i Komunističke partije Kine, tako i dve države.

Za goste iz Kine, koje je dočekao i kineski ambasador Li Ming, KUD Kopaonik iz Leposavića izveo je kratak kulturno-umetnički program u znak dobrodošlice - pesme "Ovo je Srbija" po želji gostiju iz Pekinga i "Kosovo je srce Srbije". 

Jedna od članica KUD-a gostima je poželela dobrodošlicu na kineskom.
Jin Li je izrazio zadovoljstvo "ogromnom ljubaznošću" kojom je dočekan i dodao da je pesma ostavila jako lep utisak.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (15)

Loading
Crnacokolada037

20.05.2024 10:13

Dobro nam došli prijatelji!

teona

20.05.2024 10:17

dobrodosli dragi prijatelji. ovo je lep momenat za srbiju. svaka cast vucicu

Jovana

20.05.2024 10:23

Dobro nam dosli dragi kineski prijatelji.

Zvezdana Stratimirovic

20.05.2024 10:23

Tokom ovog trodnevnog boravka, delegacija će imati priliku da se upozna sa ključnim projektima i razgovara o budućim pravcima saradnje

Marko

20.05.2024 10:27

Dobro došli, naši čelični prijatelji.

Ivanka

20.05.2024 10:29

Svaka čast doček je divan za nase iskrene prijatelje!

Goga

20.05.2024 10:30

Uvek pravi doček za prave prijatelje nase zemlje!

Janja

20.05.2024 10:31

Dolazak delegacije iz Pekinga u Beograd, uz srdačan doček na aerodromu i pesmu "Ovo je Srbija", simbolizuje snažno prijateljstvo i rastuću saradnju između naših zemalja. Radujemo se budućim zajedničkim uspešnim projektima!

Mitar

20.05.2024 10:32

Neraskidiva veza je uspostavljena sa Kinom a blagodeti toga ce se videti u buducnosti. To je lojalan, miroljubiv, odan narod koji zna da ceni i postuje.

Manja

20.05.2024 10:32

Dolazak delegacije iz Pekinga u Beograd, uz svečani doček i pesmu "Ovo je Srbija", pokazuje čvrsto prijateljstvo i uspešnu saradnju između Srbije i Kine. Ovaj događaj obećava dalji napredak i zajedničke projekte od obostranog značaja.

Gica

20.05.2024 10:33

Dolazak delegacije iz Pekinga u Beograd, uz pesmu "Ovo je Srbija", simbolizuje snažno prijateljstvo i plodonosnu saradnju između Srbije i Kine. Ovaj svečani doček najavljuje nove mogućnosti za zajednički razvoj i uspešne projekte.

Sanja

20.05.2024 10:34

Delegscija je docekana onako kako i zasluzuje.

Jovana

20.05.2024 10:34

Kina je mocna zemlja i imamo je za prijatelja sto je vrlo bitno.

Mikili

20.05.2024 10:34

Dobro došli dragi naši prijatelji. Radujemo se novim i uspešnim projektima i saradnji sa Vama