Rat u Izraelu
Foto: Alo/Alo! Ilustracija

Do sada je na teritoriji Izraela stradalo više od 900 ljudi, dok je u Pojasu Gaze u uzvratnim udarima izraelskih snaga ubijeno 687 Palestinaca. Time je ukupni broj poginulih stigao do skoro 1.600 žrtava.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u ponedeljak je poručio da će udari njegove vojske na Pojas Gaze "promeniti Bliski istok" i da će "Hamas iskusiti nešto užasno".

Hamasovci su u iznenadnom napadu uzeli 150 Izraelaca kao taoce i odveli ih na svoju terirtoriju, zapretivši da će ih pobiti ako Izrael nastavi da bez upozorenja izvodi vazdušne udare na civilno stanovništo Pojasa Gaze.

U međuvremenu, u gradu Gaza od vazdušnih udara nije ostao kamen na kamenu:

BLOG UŽIVO: 

22:45 - Bajden: Masakr Hamasa nad izraelskim civilima bio je ''čisto zlo''

Masakr koji je palestinska militantna grupa Hamas izvela nad izraelskim civilima u pograničnim gradovima bio je ''čisto zlo'', izjavio je danas predsednik SAD Džozef Bajden.

-Bukvalno mislim da postoje trenuci u životu kada se nepatvoreno zlo oslobađa na ovaj svet. Narod Izraela je proživeo jedan takav trenutak ovog vikenda. Više od 1.000 civila je zaklano u Izraelu, rekao je Bajden, a prenosi Tajms of Izrael.

21.58 - Izrael napadnut i iz pravca Sirije

Izraelska vojska je na svom nalogu na društvenoj mreži X saopštila da je nekoliko granata ispaljeno na Izrael iz pravca Sirije.

Navodi se da je IDF odgovorila artiljerijskom i minobacačkom vatrom.

Mediji nezvanično prenose da je gađana Golanska visoravan.

 

 

21.40 - Blinken dolazi u Izrael

Američki državni sekretar Antoni Blinken planira da doputuje u Izrael u četvrtak kako bi se sastao sa visokim izraelskim liderima.

22:02 - Izraelski ministar spoljnih poslova odbio poziv Borelja na sastanak u Briselu

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen odbio je poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da se večeras pridruži sastanku evropskih ministara spoljnih poslova u Briselu.

„Dok sahranjujemo svoje mrtve i borimo se protiv kriminalnog terorizma, kada svet jasno podržava Izrael, nema mesta za ravnotežu i teorijske diskusije, već samo odlučan i beskompromisan rat protiv palestinskog terorizma“, kaže izvor u Koenovom kabinetu, prenosi Tajms of Izrael.

21:20 - Zabeležena pucnjava u gradu Ašdod na jugu Izraela

 

 

 

20:45 - Za sada bez žrtava u Aškelonu

Novinar i publicista Milan Fogel iz Aškelona rekao je za Tanjug da trenutno nema žrtava u današnjem raketnom napadu Palestinaca na taj grad, ali da napadi ne prestaju i da na ulicama "nema praktično nikakvog života". "Sve vreme, svakih pet do 10 minuta se ponavljaju napadi.

Za sada nema žrtava, ali to ne znači da ih neće biti, jer do sada ima preko 900 poginulih Izraelaca, bilo civila, bilo vojnika i policajaca", izjavio je Fogel i podsetio da je do sad preko 2.700 Izraelaca ranjeno u napadima Hamasa širom Izraela.

20:20 - Izraelska vojska ispalila fosfornu municiju na Liban

Izraelske odbrambene snage (IDF) otvorile su jaku vatru na Liban, koristeći fosfornu municiju, nakon što su pripadnici šiitske milicije napali izraelske položaje u okupiranom okrugu Kfarčuba, javila je libanska televizija Al Džadid.

 

 

To granatiranje izazvalo je požare u dvorištima lokalnog stanovništva i u borovim šumarcima na tom području, prenela je televizija.

19:37 - Katar vodi pregovore sa Hamasom o razmeni talaca

Katarski posrednici održali su hitnan razgovor sa zvaničnicima Hamasa kako bi pokušali da pregovaraju o oslobađanju žena i dece koje je kidnapovala ta militantna grupa.

19:20 - Ministri EU se sastaju zbog nesuglasica oko pomoći Palestincima

Ministri spoljnih poslova Evropske unije sastali su se danas kako bi pokušali da razreše podele oko toga da li da nastave sa isplatom pomoći Palestincima dan nakon što je Evropska komisija odustala od saopštenja o obustavljanju takve pomoći.

Preokret je usledio nakon što su zemlje članice, uključujući Španiju i Francusku, rekle da se protive suspenziji koju je u ponedeljak najavio komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael, preneo je Rojters.

18:15 - Hamas ubio 40 beba i dece u jednom gradu?

Teroristi Hamasa navodno su masakrirali najmanje 40 beba i dece u bolesnom divljanju u jednom gradu - a neke su pronađene obezglavljene, tvrde izraelske vlasti, prenosi "The Sun".

Izraelski vojnici otkrili su scene nezamislivog užasa u Kfar Azi - selu blizu granice sa Gazom koje su dva dana držali militanti Hamasa, javlja britanski portal.

18:00 - Sirene za vazdušnu opasnost odjekuju Izraelom

17:21 Izrael: Škole ostaju zatvorene, počinje nastava na daljinu

Škole širom Izraela ostaju zatvorene i sutra, ali je dato odobrenje za početak nastave na daljinu, saopštilo je danas izraelsko ministarstvo prosvete.

"Nakon procene bezbednosti u skladu sa uputstvima Komande unutrašnjeg fronta, Ministarstvo prosvete najavljuje da sutra neće biti edukativnih aktivnosti u školama širom zemlje", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Tajms of Izrael.

Dodaje se da je odobreno učenje na daljinu, poput onog koje je bilo na snazi tokom pandemije korona virusa.

17:00 - Raste broj poginulih

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da se broj stradalih u napadima na Pojas Gaze povećao na 830. Dodaje se da je još 4.250 osoba povređeno, prenosi palestinska TV Al Aksa.

 

 

16:38 - Izraelski grad na udaru

Hamas je ispunio zlokobnu pretnju i tačno u 17 sati po lokalnom vremenu ispalio nekoliko desetina raketa na izraelski grad Aškelon.

16.00 - Devojka sa užasavajućeg snimka otmice locirana u Gazi

Šani Luk (22), devojka iz Nemačke koju su oteli militanti Hamasa, pronađena je živa u bolnici u Gazi!

15.40 - Kina poziva Izrael i Hamas na hitan prekid vatre

Kina osuđjuje akte koji škode civilima u sukobu između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela i poziva na hitan prekid vatre, rekao ja danas specijalni kineski izaslanik za Bliski istok Džaj Džun.

- Kina je duboko zabrinuta zbog trenutne eskalacije situacije između palestinske i izraelske strane i tužna je zbog velikog broja civilnih žrtava izazvanih sukobom - rekao je Džaj, prenosi Rojters.

15.15 - Izraelska vojska: Ubijen ministar ekonomije Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su u napadima u Pojasu Gaze ubile ministra ekonomije palestinske militantne grupe Hamas Džavada Abu Šamalu, kao i Hamasovog zvaničnika Zakarija Abu Mamara.

"IDF je ubio ministra ekonomije terorističke organizacije Hamas. On je upravljao sredstvima u organizaciji i izdvajao ih za finansiranje i upravljanje terorizmom unutar i izvan Pojasa Gaze", navodi se u objavi IDF-a na društvenoj mreži X (Tviter).

14:50 - Hamas upozorava izraelske civile da napuste grad Aškelon

Portparol naoružanog krila Hamasa Abu Ubaida rekao je stanovnicima izraelske luke Aškelon da napuste tu oblast do 17 časova po lokalnom vremenu (oko 90 minuta od sada), ne iznoseći nikakve dodatne detalje. Aškelon je devet milja severno od Gaze.

14.45- Ispovest porodice kidnapovane devojke

14:31 - Putin se oglasio prvi put

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je oštra eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba primer neuspeha politike Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku. Više pročitajte u posebnoj vesti.

Izraelska vojska negira da je bilo ko zvanično pozvao stanovništvo Pojasa Gaze da odu iz tog područja u Egipat, saopštile su Odbrambene snage Izraela /IDF/.

Iz IDF su komentarisali navode palestinske strane da je Tel Aviv pozvao Palestince da odu iz Pojasa Gaze.

Prema objavi IDF na društvenoj mreži "Iks", stanovnici Pojasa Gaze pozvani su da se udalje od određenih područja, prenosi RIA Novosti. "IDF u poslednjih nekoliko dana savetuje stanovništvu Pojasa Gaze da se udalje od određenih područja. Naglašavamo da Izrael nije zvanično pozvao meštane Pojasa Gaze da odu u Egipat", navodi se u objavi.

13.48 - Nova jeziva poruka Hamasa

Palestinski militantni pokret Hamas ponovio je danas da, sve dok se borbe ne završe, neće pregovarati sa Izraelom o oslobađanju talaca.

Šef političkog biroa Hamasa, Ismail Hanije, rekao je da su o tome obavešteni svi koji su kontaktirali tu grupu u vezi sa oslobađanjem talaca, prenosi BBC.

- Obavestili smo sve strane koje su nas kontaktirale u vezi sa neprijateljskim zarobljenicima da ovaj dosije neće biti otvoren pre kraja sukoba, a to ce biti samo po ceni koja će za nas biti prihvatljiva - rekao je on.

13.45 - Među žrtvama poznata sportistkinja 

13.10 - Porastao boj poginulih Palestinaca

Ministarstvo zdravlja Palestinske samouprave saopštilo je da je broj Palestinaca poginulih od početka sukoba sa Izraelom porastao danas na 788, dok je ranjeno oko 4.100 ljudi.

U saopštenju se precizira da je 770 ljudi ubijeno, a više od 4.000 ranjeno, u izraelskim napadima na Pojas Gaze. Većina su, kako navode, deca i žene, a očekuje se da ce broj poginulih i ranjenih rasti, prenosi palestinska agencija WAFA.

Ministarstvo navodi da je na Zapadnoj obali u napadima izraelske vojske poginulo 18 ljudi, uključujuci troje maloletnika, dok je oko 100 povređeno.

13.04 - Novi udari Izraela

Izraelska vojska danas je granatirala oblast nedaleko od graničnog prelaza Rafa, između Egipta i Pojasa Gaze, saopštili su Rojtersu egipatski bezbednosni izvori i jedan svedok.

Udar na ovu oblast dolazi u trenutku kada izraelska vojska bombarduje Gazu i nakon sličnog incidenta u ponedeljak, koji je delimično poremetio situaciju na granici, iako je prelaz rano jutros radio normalno, saopštili su egipatski bezbednosni izvori.

12.46 - Borelj pozvao izraelskog i palestinskog šefa diplomatije na sastanak

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj pozvao je izraelskog šefa diplomatije Elija Koena da danas u Omanu prisustvuje hitnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU sa Savetom za saradnju arapskih zalivskih država, posvećenom dešavanjima u Izraelu i u regionu Bliskog istoka.

"Pozvao sam izraelskog ministra spoljnih poslova da se pridruži sastanku ministara spoljnih poslova EU. Pozvao sam i ministra spoljnih poslova palestinskih vlasti Rijada al-Malkija da se obrati skupu i iznese stavove palestinskih vlasti", objavio je Borelj na platformi Iks (Tviter).

12.23 - Rusija demantuje Zelenskog

Sugestija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da je u interesu Rusije da se izazove rat na Bliskom istoku, kako bi se oslabilo "globalno jedinstvo", nije zasnovana na činjenicama, saopšteno je danas iz Kremlja

11.51 - Iran: Ljubimo ruke onima koji su planirali napad na cionistički režim

Ajatolah Ali Hamnei rekao je da Iran nije bio umešan u napad Hamasa na Izrael, ali je pozdravio ono što je nazvao "nepopravljivim" izraelskim vojnim i obaveštajnim porazom.

- Ljubimo ruke onima koji su planirali napad na cionistički režim. Ovaj razorni zemljotres uništio je neke kritične strukture koje se neće lako popraviti. Za ovu katastrofu krive su akcije cionističkog režima - prenosi Rojters, rekao je Hamnei u svom prvom televizijskom govoru od napada.

Hamnei je rekao da bi napad na Gazu "oslobodio mnogo veću bujicu besa"

11.42 - Majka sa dva mala sina pala u kandže terorista

Zastrašujući video prikazuje trenutak kada teroristi Hamasa izvlače izraelsku majku i njena dva mlada sina iz svog doma dok vrište blizu granice Gaze pre nego što im se izgubio svaki trag

11.11 - Kako je Mosadu promakao napad

(MAPA) Kako Mosad funkcioniše sa 3 milijarde dolara budžeta i zašto im je promakao najveći napad na Izrael u 50 godina

10.40 Došli smo u posed na kojem Hamas objavljuje kako je počeo pokolj u Izraelu

10.33 - Sirene u izraelskim gradovima

Sirene koje označavaju vazdušnu opasnost oglasile su se danas u izraelskim gradovima blizu granice sa Pojasom Gaze, nakon šestočasovnog zatišja

10.17 - Nikolić: "U narednom periodu se ne može očekivati ništa dobro"

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da je situacija u Izraelu danas mirnija i da su sve 21 borbene zone, aktivirane napadom Hamasa na Izrael u subotu, ugašene i da više nema otvorenih sukoba na teritoriji Izraela.

- Izraelske odbrambene snage (IOS) pročešljavaju teren u bojazni da još uvek ima pojedinaca koji bi mogli da dejstvuju na terenu - rekao je Nikolić za Televiziju K1.

On je istakao da Izrael gomila trupe na granici sa Pojasom Gaze i da se u narednom periodu ne može očekivati ništa dobro.

- Ovo je promena pravila igre. Ovdašnji vojni analitičari ukazuju na to da ako Izrael želi adekvatno da odgovori Hamasu, onda Hamas mora da bude zatečen. Stanje je krajnje zabrinjavajuće tako da nije moguće očekivati dobre vesti u narednom periodu - rekao je Nikolić.

09.55 - Izrael gađao granični prelaz ka Egiptu

Izraelska vojska izmenila je danas prethodnu preporuku da Palestinci, koji beže od vazdušnih udara u pojasu Gaze, krenu ka Egiptu, i saopštila da je glavni granični prelaz sa tom zemljom zatvoren. U ponedeljak uveče, egipatski bezbednosni izvori saopštili su da je funkcionisanje prelaza u Rafi poremećeno nečim što su opisali kao napad na stranu Gaze. Opširnije u posebnom tekstu.

09.30 - Izrael sprema veliku kopnenu ofanzivu

Izraelci se pripremaju za veliku kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, što nisu radili bar 10 godina i što je jako opasno i za njihove vojnike i za palestinske civile u toj oblasti, gde je moguća humanitarna katastrofa, izjavio je danas ekskluzivno za Tanjug novinar agencija AP Džon Gambrel, koji se nalazi u Jerusalimu. 

09.15 - Abas ide u Moskvu

Palestinski ambasador u Rusiji Abdelhafiz Nofal, izjavio je da su u toku pripreme za posetu Moskvi palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

"Održavamo svakodnevne kontakte sa Moskvom. Sada su u toku pripreme za posetu predsednika Abasa Moskvi", rekao je u ponedeljak ambasador novinarima, odgovarajući na pitanje da li su zvanični kontakti Palestine i Rusije mogući u bliskoj budućnosti.

Kako je naveo diplomata, palestinska strana ceni stav Rusije po pitanju palestinsko-izraelskog rešenja, prenose RIA Novosti.

9.10 - Izraelska vojska: Pronađena tela 1.500 militanata Hamasa

Izraelska vojska saopštila je danas da su tela 1.500 militanata Hamasa pronađena u Izraelu i kod Pojasa Gaze, prenosi BBC.

Portparol vojske Ričard Heht izjavio je da je evakuacija svih izraelskih zajednica u blizini Pojasa Gaze skoro završena.

Palestinski militantni pokret Hamas pokrenuo je u subotu ujutro masovan raketni napad, a potom i upad u Izrael, na šta je žestoko odgovorila izraelska vojska.

09.05. - Hamas preti ubijanjem taoca za svaki izraelski napad

Izraelska vojska saopštila je u ponedeljak uveče da su stotine Hamasovih militanata odvedene u zarobljeništvo, a stotine ih je ubijeno u Pojasu Gaze i duž izraelske granične ograde, dok iz Hamasa prete da izraelskim napadima na Pojas Gaze odgovoriti ubijanjem taoca.

9.00 - Hamasovci oteli izraelsku baku (85) koja je preživela Holokaust, pojavio se snimak njenog navodnog oslobađanja

Na društvenim mrežama pojavio se snimak Jafe Adar (85), izraelske bake za koju mediji navode da je preživela Holokaust, a koja je navodno oslobođena iz ruku pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas.

08.50- U Gazi 400.000 ljudi bez vode

U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu potpuno je uništeno 790 stambenih jedinica, a oštećeno je njih 5330, saopštio je Kabinet UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova.

Oštećenje na tri vodovoda i kanalizacije dovelo je do prekida usluga za 400.000 ljudi.

8.40 - Maduro optužio Izrael za "genocid" nad Palestincima

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro optužio je Izrael za "genocid" nad Palestincima nakon najavljene izraelske "opsade" Pojasa Gaze, javila je jutros agencija Frans pres.

- Generalni sekretar UN (Antonio Gutereš) izdao je saopštenje koje smo pažljivo pročitali, izjavu upozorenja, suočeni sa genocidom koji je počeo protiv palestinskog naroda u Gazi - rekao je Maduro u televizijskom obraćanju.

On je ocenio da postoji "legitimna zabrinutost Izraela za bezbednost", ali da je "duboko uznemiren" najavom "potpune opsade" pojasa Gaze.

8.34 - Hamasovci oteli izraelsku baku (85) koja je preživela Holokaust, pojavio se snimak njenog navodnog oslobađanja

Na društvenim mrežama pojavio se snimak Jafe Adar (85), izraelske bake za koju mediji navode da je preživela Holokaust, a koja je navodno oslobođena iz ruku pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas.

Na snimku se vide izraelski vojnici koji daju vodu starijoj ženi za koju se tvrdi da je Jafa i spremaju da je stave u invalidska kolica pošto je slabo pokretna.

Hamasovci su oteli Jafu na početku upada iz Pojasa Gaze na jug Izraela u subotu, kada se i pojavio snimak kako ovu stariju ženu voze u vozilo za golf prema svojoj terotoriji.

Izraelska vojska savetuje Palestincima iz Pojasa Gaze da idu u Egipat

07.58 - Izraelska vojska savetovala je danas Palestincima u Pojasu Gaze, koji beže od njenih vazdušnih udara, da idu ka Egiptu.

"Svestan sam da je prelaz Rafa (između Pojasa Gaze i Egipta) i dalje otvoren", rekao je potpukovnik Ričard Heht na brifingu, prenosi Rojters.

"Svako ko može da izađe, savetovao bih mu da izađe", naglasio je Heht.

Hamas napao izraelske snage i na Zapadnoj obali

07.33 - Al Džazira je objavila, pozivajući se na poruke koje je na Telegramu primila od Hamasa, da su palestinski ekstremisti objavili da su započeli borbe s izraelskim snagama i u delovima Zapadne obale.

Izraelske snage tokom noći napale više od 200 ciljeva u Gazi

07.19 - Izraelske odbrambene snage saopštile su da su tokom noći pogodile više od 200 ciljeva u Pojasu Gaze.

 

 

IDF kaže da te lokacije uključuju skladište oružja u džamiji, stan koji koriste Hamasove protivtenkovske vođene raketne snage i visoku kulu koju koristi teroristička grupa, između ostalih vojnih objekata.

Vojska je objavila snimke na kojima se vidi nekoliko napada.

IDF: Vojska povratila kontrolu nad granicom Izraela i Pojasa Gaze

07.18 - Portparol Izraelskih odbrambenih snaga, kontraadmiral Danijel Hagari kaže da je vojska povratila kontrolu nad granicom Izraela i Pojasa Gaze, pošto je Hamas digao u vazduh delove granične ograde tokom napada u subotu.

“U poslednjem danu nijedan terorista nije ušao preko ograde“, rekao je Hagari novinarima.

Inženjerijske jedinicie rade na miniranju područja u blizini rupa u ogradi, kaže Hagari.

IDF procenjuje da se na izraelskoj teritoriji još uvek krije mali broj pripadnika Hamasa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading