SVA TRI DOKUMENTA SU BILA STROGO POVRELJIVA Bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbednosti osuđen na 21 godinu zatvora
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Džer Sebastijan Dalk (Jareh Sebastian Dalke, former NSA employee from Colorado, charged with trying to send classified documents to Russia) osuđen je na 262 meseca zatvora zbog pokušaja da prenese poverljive podatke navodnom ruskom agentu koji je zapravo bio tajni službenik Federalnog istražnog biroa, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Dalk se izjasnio krivim po šest tačaka.

Prema dokumentu, optuženi je priznao da je između avgusta i septembra 2022. godine „koristio šifrovani nalog da bi preneo izvode iz tri poverljiva dokumenta osobi za koju je verovao da je ruski agent“.

U stvarnosti, ispostavilo se da je dotična osoba tajni agent FBI .

- Sva tri dokumenta iz kojih su uzeti su klasifikovana kao „strogo poverljivo“ i do njih je došao Dalk tokom svog rada u NSA - saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Za svoje usluge, Dalk je zatražio nagradu od 85.000 dolara i izrazio spremnost da ubuduće prenosi tajne informacije, navodi se u saopštenju, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
NSA

Komentari (0)

Loading