Alan Judžin Miler
Foto: Printscreen/Tviter

Novi pokušaj pogubljenja biće obavljen kasnije ove godine. Guvernerka Alabame Kej Ajvi je potvrdila da će Miler biti drugi osuđenik na smrt nad kojim će se egzekucija izvršiti pomoću gasa azota.

Ovaj 59-godišnjak već više od dve decenije čeka na izvršenje najstrože kazne pošto je osuđen za trostruko ubistvo 1999. On je prvobitno trebalo da bude pogubljen januaru 2022. uobičajenom metodom, ubrizgavanjem smrtonosne injekcije, ali je zatvorsko osoblje više od dva sata i iz čak 18 neuspešnih pokušaja tražilo venu da mu ubrizga smrtonosni koktel. Na kraju su odustali od egzekucije.

Sada, dve godine kasnije, izvršenje smrtne kazne je zakazano za 26. septembar i tada će se Miler konačno suočiti sa svojom sudbinom.

"Iako trenutno nemam planove da odobrim pomilovanje u ovom slučaju, zadržavam svoje ovlašćenje prema Ustavu države Alabama da odobrim odgodu ili zamenu, ako je potrebno, u bilo kom trenutku pre izvršenja izvršenja“, rekla je guvernerka Alabame Kej Ajvi.

Tokom svoja dva mandata na mestu guvernerke ona nikada nije zaustavila pogubljenje ili preinačila smrtnu kaznu, naveo je "USA today".

Korišćenje azotne hipoksije kao metode izvršenja smrtne kazne je bila predmet velike rasprave i trenutno je dozvoljeno samo u nekolicini američkih država. To podrazumeva stavljanje gas maske na zatvorenika i prisiljavanje da udiše čisti azot, lišavajući ga kiseonika potrebnog za održavanje telesnih funkcija, što dovodi do njihove smrti.

Prva osoba ikada pogubljena na ovaj način bio je Kenet Judžin Smit. On je pogubljen u januaru ove godine. Svedoci Smitovog pogubljenja u januaru rekli su lokalnim medijima da je pogubljenje trajalo ukupno 22 minuta od otvaranja i zatvaranja zavese u prostoriji za gledanje. Potvrđeno je da je sam gas tekao ukupno 15 minuta.

Prijavljeno je da je Smit ostao pri svesti nekoliko minuta tokom pogubljenja, kao i da se tresao i grčio na kolicima najmanje dva minuta.

(Alo.rs/Telegraf/News)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading