Agent CIA
Foto: Printscreen/Printscreen

Pucnjava je počela u 4 sata ujutru u prestonici Kinšasi, javlja izveštač Rojtersa. Naoružani ljudi napali su predsedničku zgradu u centru grada, rekao je portparol Silven Ekenge.

Organizovan je još jedan napad na kuću Vitala Kamerhea, člana parlamenta koji bi trebalo da postane šef parlamenta, tvrdili su Kamerheov portparol Mišel Moto Muhima i japanski ambasador u objavama na X.

 

 

Moto Muhima je rekao da su u incidentu poginula dva radnika obezbeđenja i jedan napadač. Ekenge je takođe rekao da je tamo ubijen jedan napadač.

Granata ispaljena iz Kinšase pogodila je grad Brazavil u susednoj Republici Kongo, pri čemu je povređeno nekoliko ljudi, navodi se u saopštenju vlade te zemlje i dodaje da je jedna osoba hospitalizovana.

Ekenge tvrdi da je Kristijan Malanda, kongoanski političar koji živi u SAD, bio vođa pokušaja državnog udara.

Vojska DR Konga tvrdi da je među trojicom američkih državljana jedan agent CIA.

- Oružane snage DR Konga odbile su pokušaj puča u kojem su učestvovali kongoanski i strani borci - rekao je portparol vojske u TV obraćanju, dodajući da je uhapšen između ostalih i američki agent.

 

 

Objavljen je i snimak dvojice civila okruženih vojnicima koji sede na podu sa podignutim rukama. Drugi snimak pokazuje hapšenje u blizini reke. Na društvenim mrežama pišu da su uhapšena dvojica Amerikanaca, Marsel Malanga i Bendžamin Ruben Zalman-Polun. Navodno su hteli da pređu reku kako bi pobegli u susednu Republiku Kongo. Rubenove fotografije za pasoš objavljene su i na mreži X.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država ranije je izdala upozorenje o mogućim aktivnostima bezbednosnih elemenata DR Konga i izveštajima o pucnjavi u toj oblasti.

Feliks Čisekedi je ponovo izabran za predsednika u decembru, ali još nije imenovao članove vlade. Već je prošlo šest nedelja od imenovanja premijera. Kamerhe je bio kandidat za predsednika parlamenta na izborima zakazanim za subotu, ali ih je Čisekedi odložio.

Dino Mahtani, bivši istražitelj Ujedinjenih nacija za Kongo, rekao je da su mu kongoanske vlasti 2018. otkrile da je Marsel Malanga planirao da ubije bivšeg predsjednika Džozefa Kabilu.

Predsednik Čisekedi ima rezidenciju u drugom delu grada, a izgleda da nije bio u opasnosti tokom pokušaja državnog udara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading