Ukrajinci
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

Ovo je izvestio u nedelju američki list "Njuzvik", pozivajući se na "procurila" tajna dokumenta Pentagona

Od 28. februara, u dosijeu se navode isporuke opreme i raspored obuke za devet brigada koje se „mogu stvoriti za prolećnu kontraofanzivu“ uz pomoć SAD i njenih saveznika. Očekuje se da će tri dodatne brigade biti okupljene „interno“ u Ukrajini, navodi se u dosijeu.

Od devet brigada koje su obučavale i opremile zapadne zemlje, šest će biti spremno do 31. marta, dok će „konačne“ tri biti spremne do 30. aprila, navodi se u dokumentu.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je za "The Hill" tokom prošlonedeljne posete SAD da ofanziva možda neće biti pokrenuta do leta. Obraćajući se novinarima u ponedeljak, premijer je sugerisao da curenje informacija iz Pentagona neće promeniti planove Kijeva, ističući da smo „uvereni da će se kontraofanziva desiti u bliskoj budućnosti“.

Aleksej Reznikov, ukrajinski ministar odbrane, ranije je rekao da ofanzivne operacije zavise od nabavke teške opreme iz inostranstva. Vašington post je 12. aprila izvestio da je dugo očekivani pritisak odložen zbog lošeg vremena, sporih isporuka opreme i nestašice municije.

Mnoštvo poverljivih američkih dokumenata, uključujući obaveštajne izveštaje i dnevne novosti o sukobu u Ukrajini, privuklo je pažnju novinskih organizacija u aprilu nakon što su "procurile" na internet negde ranije ove godine. FBI je prošle nedelje uhapsio osumnjičenog, američkog avijatičara Džeka Tejšeiru.

BLOG UŽIVO: 418. dan rata u Ukrajini - Alo.rs

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u petak da je Moskva pregledala dokumente koji su procurili, iako je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov sugerisao da bi neki od dosijea mogli biti deo kampanje „obmanjivanja“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading