Rat
Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Najžešće borbe na istoku Ukrajine tokom prethodnog dana vođene su u pravcima Avdejevke, Bahmuta i Orihiva, a zabeleženo je više od 120 sukoba između ruskih i ukrajinskih trupa.

U vazdušnom napadu na školski stadion u Harkovu povređeno je najmanje četvoro dece i tri odrasle osobe, saopštili su ukrajinskih zvaničnici.

Sa druge strane, Moskva tvrdi da je zauzela sela Kislivka i Novokalinove u Harkovskom i Donjeckom regionu. 

Ambasadori zemalja članica Evropske unije načelno su dogovorili da prihode od zamrznutih ruska sredstva koriste za vojnu pomoć Kijevu. 

Ubrzo potom, slovački predsednik Peter Pelegrini pozvao je na mir između Rusije i Ukrajine i rekao da, ako je potrebno, Bratislava može biti domaćin mogućih pregovora.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

Zelenski otpustio šefa Uprave državne bezbednosti nakon neuspelog atentata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je Serhija Ruda, šefa Uprave državne bezbednosti (UDO), tela koje je navodno odgovorno za neuspeli pokušaj ubistva ukrajiskog lidera, javlja Rojters.

Zelenski je izdao dekret o razrešenju Ruda, ali nije naveo ko će ga zameniti na čelu UDO.

Razorene dve hidroelektrane

Dve hidroelektrane teško su oštećene i više nisu radile posle ruskog bombardovanja ranije ove nedelje, saopštila je ukrajinska državna energetska kompanija Ukrhidroenergo.

"Od danas je sva hidrogeneracija pretrpela razornu štetu", navodi se u saopštenju na Telegramu, dodajući da će biti potrebna značajna finansijska sredstva i napori da se popravi šteta i obnovi rad elektrana.

Ukrajina planira da udvostruči uvoz električne energije nakon snažnog ruskog napada na energetski sistem Ukrajine, saopštilo je ministarstvo energetike.

Kijev: Ruske trupe granatirale Krupjansk

Ruska vojska je granatirala Kupjansk u Harkovskoj oblasti, jedna osoba je poginula, a druga je povređena, javljaju ukrajinske vlasti.

"Ranjena je 48–godišnja žena, kojoj je ukazana pomoć. Pored toga, 51–godišnji muškarac preminuo je u bolnici od eksplozivne povrede", saopštila je pres služba harkovskog regionalnog tužilaštva, prenosi Ukrinform.

Ukrajina: Zalužni imenovan za ambasadora u Velikoj Britaniji

Bivši glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni imenovan je danas za ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji. Ukaz o imenovanju Zalužnog potpisao je ukrajinski predsednik Zelenski, koji je ranije u martu objavio da je prihvatio njegovu kandidaturu za tu poziciju, prenosi UNIAN. Zalužnog je 8. februara Zelenski smenio sa pozicije glavnokomandujećeg Oružanih snaga, navodeći kao razloge neuspeh letnje ofanzive i "stagnaciju" situacije na front.

Smenjen zamenik ukrajinskog premijera Aleksandar Kubrakov

Ukrajinski parlament Vrhovna rada smenila je danas potpredsednika vlade Ukrajine i ministra za zajednice, teritorije i razvoj infrastrukture Aleksandra Kubrakova zbog planova za rekonstrukciju ministarstva koje je vodio, rekao je ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak.

Železnjak je napisao na Telegramu da je 272 poslanika, od ukupno 450, glasalo za smenu Kubrakova, preneo je Ukrinform.

Zelenski zvao Orbana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je juče premijera Mađarske Viktora Orbana na Samit o postizanju mira u Ukrajini koji će biti održan u Švajcarskoj 15. i 16. juna.

- Imao sam dug i sadržajan razgovor sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i pozvao sam ga na Samit mira. Stav Mađarske je za nas važan sa stanovišta mira i naše zajedničke regionalne bezbednosti - objavio je Zelenski na platformi Iks.

Putin: Nećemo dozvoliti da nam prete

Predsednik Vladimir Putin rekao je tokom Parade Pobede u Moskvi da će Rusija učiniti sve da izbegne globalnu konfrontaciju, ali da neće dozvoliti nikome da joj preti.

U govoru povodom godišnjice pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu je rekao da su ruske nuklearne snage uvek u borbenoj gotovosti.

Ruske vojnike koji učestvuju u ratu u Ukrajini Putin je nazvao herojima, istakavši da je cela Rusija uz njih.

Putin se obraća

Printscreen

 

 

Kijev: Dve osobe poginule u ruskom granatiranju Nikopolja

U Nikopolju su u ruskom granatiranju poginuli muškarac i žena, a još dva muškarca su ranjena, saipštio je šef Dnjepropetrovske vojne oblasti Sergej Lisak na Telegramu.

"Neprijateljska artiljerija odnela je živote 62-godišnjeg muškarca i 65-godišnje žene. Muškarci, 39 i 67 godina, su ranjeni. Rusi su od samog jutra granatirali grad", navodi se u izveštaju.

Šolc: Rat će potrajati

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će sukob u Ukrajini potrajati, piše "Tagesšau".

- Svima nam je jasno da treba da budemo spremni na to da će ovaj rat potrajati duže, nego što bismo hteli - ocenio je Šolc.

Pored toga, on je pozvao evropske zemlje da pošalju Ukrajini više PVO sistema "patriot".

Rusi uništavaju "vampire"

Ruska PVO je tokom noći uništila 15 projektila "vampir" i jedan dron iznad Belgorodnske oblasti, dva drona iznad Brajnske i još tri iznad Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U ukrajinskom udaru na Belgorod 8 povređenih

U ukrajinskom vazdušnom napadu na Rusiju u Belgorodskoj oblasti povređeno je osam osoba, a oštećene su desetine stambenih zgrada i automobila, rekao je gubernator tog regiona.

Među povređenima je i 11-godišnja devojčica koja je odvedena u bolnicu, rekao je Vjačeslav Gladkov.

Ukrajina napala ruski Krasnodarsk, pogođeno skladište goriva

Ukrajinski napad dronom izazvao je požar i oštetio nekoliko rezervoara za skladištenje goriva u ruskom Krasnodarsku, saopštila je krizna uprava tog regiona.

Oko šest dronova je uništeno, a ostaci su pali na rafineriju u blizini sela Jurovka.

"Oštećeno je nekoliko rezervoara“, saopštila je administracija, dodajući da u napadu niko nije povređen.

Oboreno 17 od 20 ruskih dronova iznad Odese

 

Sistemi protivvazdušne odbrane Ukrajine uništili su 17 od 20 dronova koje je Rusija lansirala ka teritoriji Ukrajine, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Bespilotne letelice su uništene iznad Odeske oblasti na jugu Ukrajine, saopštile su vazduhoplovne snage na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading