Ako imate problem sa želucem, izbegavajte ovu hranu!


Profimedia
Osim adekvatne terapije lekovima, ishrana igra važnu ulogu u izbegavanju tegoba koje se mogu javiti na želudcu. Kod lečenja bolesti vrlo je važno da promenite loše navike u ishrani.
Savetuje se prestanak pušenja, konzumiranja crne kafe i alkohola u većim količinama. Ovo su neke namirnice koje treba da izbegavate:
Šećer i so
Prekomerno konzumiranje šećera predstavlja faktor rizika za pojavu ulkusne bolesti, nastanka čira na želudcu. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želudačne kiseline. Povećan unos soli je, takođe, povezan sa povećanim rizikom peptičkog ulkusa, odnosno čira na dvanaestopalačnom crevu.
Kofein
Napici koji sadrže kofein (kafa, čaj, gazirana pića), kao i kafa bez kofeina, mogu podstaći lučenje želudačane kiseline.
Masna hrana
Određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru, zbog čega kod gastroezofagealne refluksne bolesti i kiseline treba izbegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, beli i crni luk, kao i pušenje.
Čili i biber
Neke namirnice, takođe, mogu da iritiraju ili oštete jednjak, pa i njih treba izbegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od paradajza, crvena paprika, čili i biber.
Pročitajte i: