Skandalozno slavlje
Radoman Irić
Skandalozno slavlje
Skandalozno slavlje, Foto: Radoman Irić

Odmah po završetku utakmice sa Jermenijom, u kojoj je Albanija pobedila sa 3:0, kolone mladih koji su nosili zastave i navijačke rekvizite, pešice i automobilima, počele su da se slivaju prema centralnim gradskim trgovima u Bujanovcu i Preševu.

Zastava i automobil
Albanska zastava se vijori iz automobila, Foto: Radoman Irić

U Bujanovcu je, odmah posle vatrometa, počelo neprimereno, bučno i ničim izazvano skandiranje koje se orilo skoro jedan sat.

Mladi Albanci su nekoliko puta, pored ostalih usklika, skandirali "Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji" i "čivša škije". Pogledajte video sa portala: bujanovacke.co.rs:

"Proslava" je počela vatrometom, a nastavljena raznim pokličima, urlicima, petardama, pucanjem, dimnim bombama, tako da se u jednom trenutku Trg Karađorđa Petrovića nije vide od dima.

Preševo
Preševo, Foto: Radoman Irić

Dvadesetak minuta kasnije na trg je stiglo tridesetak policajaca, a slavlje je nastavljeno do 21. Dok su mladi Albanci neprimereno slavili, Srbi su u strahu bojažljivo provirivali iza zavesa iz svojih stanova u zgradama koje okružuju centralni gradski trg, jer takvo skandiranje na javnoj sceni u Bujanovcu niko ne pamti.

- Uznemiren sam kao nikada. Ja i moja porodica ne možemo da verujem sopstvenim čulima da nam ovde, u našem gradu, Albanci sa kojima se svakodnevno susrećemo, skandiraju "ubij zakolji…! Ovo se u Bujanovcu nikada nije dogodilo. Ovo ne vodi dobrome – kaže Midrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu.

Trg u dimu
Trg u dimu, Foto: Radoman Irić

Jedan srpski novinar, u strahu skoro da nije želeo da razgovara na ovu temu.

- Niko nikome ovde nije zabranio da se nešto slavi. Ali ovakav način slavlja, sa ovakvim porukama nama, njihovim komšijama, to je više nego strašno, tako da smo svi u porodici uznemireni i u šoku. Ja ovakvo skandiranje u Bujanovcu ne pamtim. Evo, deca me pitaju zašto ovi ljudi to izgovaraju. Šta da im kažem? Kako da im to objasnim? – odgovara kolega.

Nenad Mitrović, narodni poslanik Srpske napredne stranke i Stojanča Arsić, zamenik predsednika opštine Bujanovac, pratili su zbivanja na gradskom trgu, ali iznenađeni događanjima, nisu bili spremni da ih podrobnije komentarišu.

- Upoznati smo, pratimo situaciju i na vezi smo sa nadležnim organima – rekli su Mitrović i Arsić, a predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi nije se javljao na telefonske pozive.

Nedostupan je bio i Dragan Veličkovič, komandir Policijske stanice u Bujanovcu.

Bujanovac
Bujanovac, Foto: Radoman Irić

U Policijskoj stanici u Bujanovcu razgovarali smo sa Muratom Mustafom, pomoćnikom voće smene. Na pitanje koliko je policajaca za bilo na tragu i da li je bilo incidenata, Mustafa je odgovorio.

- Razgovarao sam sa mojim komandirom. On mi je rekao da vam prenesem da mi nismo nadležni da dajemo bilo kakve informacije za javnost. U toku noći ili sutra ujutro imaćete saopštenje policijske uprave u Vranju.

- Mi smo detaljno pratili situaciju u Bujanovcu. Kada je „slavlje“ počelo, i kada su policajci stigli na Trg spremni da intervenišu ako je potrebno, bilo je gunđanja i negodovanja okupljenih. Mi smo identifikovali nekoliko lica koja su pravila incidente, a sve druge radnje preduzećemo sutra u dogovoru sa Tužilaštvom – rekao nam je izvor u Policijskoj stanici u Vranju.

Isti izvor je sinoć potvrdio da će sutra saopštenjem za javnost građani biti obaveštena o incidentima u Bujanovcu i Preševu.

- Javnost u Srbiji i građani Bujanovca moraju da znaju ko je organizovao ovakvu "proslavu2 i ko su predvodnici mladih koji su svojim komšijama Srbima poslali ovakve poruke – rekao nam je na kraju kolega iz Bujanovca Života Matić.

 

Komentari (21)

Neša

12.10.2015 01:43

Ska probljem! Izađite, smradovi, na crtu, bez američkih ljiga! Daće dragi Bog da ostanemo sami , vi i mi , na igralištu! A onda, držite gaće!

miki

12.10.2015 04:30

Srbima je i tamo tesko, ne samo na Kosovu. Uzgred, budireceno, ne kaze se ubi nego ubiJ

afrika

12.10.2015 14:18

@miki - uvijek,na kraju pati "mali"covjek i narod,u ovom slucaju Srpski.Ali me uvijek iznova iznenadi cudenje toga naroda,zasto niko od susjednih naroda ne saucestvuje sa njima i izrazi zaljenje u njihovim problemima.Bilo bi dovoljno da Televizija Srbije objavi samo jednu presudu Haskog suda,bilo iz Foce,bilo iz Visegrada,Zvornika,Vlasenice,Rogatice itd.Ja ovdje ne pridajem vaznost presudama vec svjedocenjima sta covjek moze uraditi covjeku,u ovim slucajevima Uzicki korpus JNA, koji je dosao iz Srbije.

Toti

12.10.2015 08:07

"Ubij zakolji"!!!, aaaaa znam, to su albanci ucili od vas srba. Prema tome vi mozete samo posmateati sad. Kako boli! Uuuuuuuuuuh dusa boli

Hont

12.10.2015 11:18

@Toti - Bole, bole, 2 gola u nadoknadi vremena. Uhhh sto bole. Mucena najgora sportska nacija Evrope...bez olimpijske medalje, bez ikakve medalje ikada igde

Alban

12.10.2015 13:07

@Toti - Pa skandiralo Ubij Shiptara u beograd pred presednikom drzave a tada je bilo dobro a.

Car

12.10.2015 09:38

Samo da su ove kvalifikacije , bile i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo !

Lola

12.10.2015 10:04

Ministar policije da podnese ostavku zato sto je dozvolio nerede i eskalaciju pretnji sa nesagledivim posledicama !

Pavle

12.10.2015 10:05

Sta reci a da ne bude glupo.Premijeru bi preporucio da malo porera Ministra Policije da radi.Ovakve stvari nisu dopustive.Zar da nacionalna manjina preti Srbiji.

poskok

12.10.2015 10:34

pusti te legiju neka stara ekipa sa njim da idu pa ce da vidimo ako smeju da za pevaju tako a g Vucicu sram te bilo ti neki patriota zabolite sta ce Evropa ili veliki soton nato kaze ili uradit moras da pokazes snagu sada ovo je velika bruka zato molim vas pustite LEGIJU I NEKA NJEGOVIH STARI DB OVCI POKAZE KAKO SE TO RADI

Hulk

12.10.2015 11:17

Vrlo originalna parola. Tipicno za te lopine i plagijatore. Nego, gde su bili u cetvrtak?

Suljo

12.10.2015 14:17

@Hulk - A odakle im ova parola? Odnekud mi poznata....

the

12.10.2015 15:01

Sad je Vucko kriv sto su prodali kuce, i sad su vecina pa treba se boriti za prodato

Tereza

12.10.2015 15:54

Ah, djeca ko djeca.

Pustinjak

12.10.2015 16:10

Zar nema gde da se zapolse ovi obesni divljaci. Zar nema kamenoloma u Srbiji!

Ivan

12.10.2015 17:06

Toliko o tome da taj deo naše Srbije više nemamo, jer ova divlja plemena su dole glavna, a ne MI !!!

slavko.v

12.10.2015 20:06

Kosovo je Srbija! Pozdrav iz Poljske!

Kuki

12.10.2015 20:15

Svi se prave ludi pa i Pera,tako i rukovodioci iz tih mesta,ako nisu spremni da daju komentar neka podnesu ostavke,kako mi da resimo neki medjudrzavni problem kada u svojoj zemlji nemozemo da uvedemo red..??

Ano

12.10.2015 21:02

Ne znam šta ste očekivali, možda da vas veličaju?! Pa ovo što oni skandiraju je preuzeto od Srba, koji na svim sportskim manifestacijama skandiraju "ubij, zakolji da Šiptar ne postoji"!

k

12.10.2015 21:43

Sada zbog vredjanja Drzave treba li su Policajci jednog po jednog civsu da legetimisu pa poziv za Sud i deset Godina ili 100.000€ kaucije i uslovna kazna! Bato moj tako se to radi u Evropskim Zemjlama i Americi pa kada hoce da pusti pogan Jezik ti ga samo po dzepu pa neka laje posle ako mu ostalo mislim da kupi i mrvu a kamoli ceo hleb.

ARTIM

12.10.2015 21:52

Ne verujem da takve skandiranje bilo,ako je vec bilo onda je to kopirano od Beograga, 14/10/14.