Automobil kontrolna tabla lampica motor
Profimedia
Automobil kontrolna tabla lampica motor

Profimedia

Crvena lampica ne znači da treba da paničite, Foto: Profimedia

Iznenadno paljenje crvene lampice na instrument tabli najčešće zabrine vozača, koji u tom trenutku ponekad ne zna kako da odreaguje.

Vozač ne zna da li da ignorište upozorenje, odmah zaustavi automobil ili hitno vozi u servis!

Kako više ne biste bili u nedoumici pročitajte šta znače neki od najvažnijih indikatora na kontrolnoj tabli vozila.

Instrument tabla je veza vozača sa svim sistemima na automobilu, a lampice na njoj ukazuju na nepravilnost u radu pojedinih sistema

ili obaveštavaju vozača o svetlosnoj signalizaciji. Ipak, to ne znači da ukoliko vam se upali crvena lampica hitno morate da reagujete.

Na primer, crveni uzvičnik unutar kruga ima dva značenja. On ukazuje da je parking kočnica aktivirana. Ukoliko ova lampica radi i kada spustite ručnu kočnicu, preti vam opasnost od otkaza kočnica, jer je kočiona tečnost na niskom nivou ili su pločice potpuno potrošene. U tom slučaju morate da se zaustavite vozilo i da ga odšlepate do servisa, pišu Vijesti.

Kad se upali lampica u obliku crvene kantice ulja, tu dileme nema. Odmah morate da se zaustavite vozilo i isključite motor, jer je pritisak ulja u motoru na opasno niskom nivou i preti velika šteta. Poseta servisu u ovom slučaju je obavezna.

Kod nekih automobila ispod ove lampice može da stoji i oznaka "MIN", što znači da morate da prekontrolišete nivo ulja i dolijete odgovarajuću količinu.

Vozači mogu da se suoče i sa paljenjem crvenih lampica koje ukazuju na pregrevanje motora, probleme sa električnim napajanjem ili kvara na sistemima bezbednosti.

Ukoliko na tabli vidite da vam se uključila lampica za akumulator to može značiti da su oštećene električne instalacije ili da je došlo do kvara na alternatoru. U tom slučaju, ne morate da gasite motor, već se savetuje da se odmah uputite ka servisu.

Određene žute lampice upozoravaju vozača na probleme vezane za bezbednosne uređaje. Ukoliko se uključuje lampica u obliku automobila koji se kliza po putu znači da interveniše kontrola stabilnosti (ESP) u teškim uslovima na putu. U tom slučaju popustite gas i lagano sa volanom. Ako je uključen žuti simbol “check engine” postoji problem sa upravljačkom jedinicom motora, pa će iz auspuha da dimi više nego obično. Moguć je da imate problema na takozvanom lambda senzoru ili druga oštećenja. U svakom slučaju, savet je da što pre posetite majstora.

Znajte i da je žuta boja koja pokazuje i probleme sa pritiskom u gumama. Žuti uzvičnik u preseku gume može da znači da je neka guma pukla, ali ako ste tek promenili pneumatike, možda kalibracija senzora nije odrađena.

Značenje svih lampica vozači mogu da pronađu u uputstvu za upotrebu vozila. Međutim, mnogi nikad nisu pročitali uputstvo pa zovu majstora za svaku glupost. Savet je da, pre nego što pozovete majstora, pokušate u uputstvu da pronađete šta je problem, a ukoliko ne nađete odgovor tek onda se latite telefona.