Dinstana piletina sa mladim krompirićima
Potrebno je:
4 bataka sa karabatacima
1,5 kg mladih krompirića
glavica crnog luka
4 čena belog luka
ulje
suvi začin i so
Priprema:
Batake i karabatake operite i prosušite. Pospite ih suvim začinom i dobro istrljajte. U sud stavite malo ulja. Prepecite ih prvo na strani gde je kožica, pa onda i sa druge strane. Kada porumene, izvadite ih. Na ulju dinstajte sitno seckani crni i beli luk. Kada omekšaju, vratite batake i karabatake u sud, nalijte toplom vodom, malo više od polovine, da pokrije meso, poklopite i dinstajte na srednjoj temperaturi. Povremeno, ako je potrebno, dolivajte toplu vodu. Okrenite ih nekoliko puta. Kada meso omekša, iscedite sok i štapnim mikserom ga izmiksajte. Vratite u sud i poklopljeno kratko kuvajte da sok postane gušći. Mlade krompiriće operite i stavite u sud. Nalijte toplom vodom da ih prekrije. Kuvajte ih da budu do pola skuvani. Izvadite ih i stavite na krpu da upije višak tečnosti i da se ohlade. U sud stavite malo ulja i ugrejte. Sipajte krompiriće i pržite sa svih strana. Ovako će upiti manje ulja. Možete pripremiti ranije krompiriće i čuvati ih u frižideru i, kada su vam potrebni, samo ih ispržite. Kada su gotovi, stavite ih na paprinu krpu da upije višak ulja. Prebacite ih u činiju i posolite, pa ih promešajte. Servirajte krompiriće i meso, pa prelijte batake i karabatake sokom od dinstanja.