STARINSKI DOMAĆI DŽEM OD ŠLJIVA! Najzdraviji recept naših baka! Ništa ukusnije niste jeli!
Ovako pripremljeni džem bez problema se čuva godinu i više dana.
Potrebno:
- 7 kg šljiva
- 1 kg šećera
- cimet ili 2 kesice vanilin šećera (po želji)
Priprema džema od šljiva:
Šljive oprati, izvaditi košpice i uveče staviti u šerpu, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 gr šećera. Dobro promešati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok.
Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, sledi kuvanje uz mešanje. Ako želite pred kraj kuvanja šljive možete samleti štapnim mikserom i opet vratite na vatru. Po ukusu, pred kraj kuhanja dodati cimet ili 2 kesice vanilin šećera.
Za ovu količinu šljiva i šećera džem treba kuvati otprilike dva i po sata uz stalno mešanje, pogotovo pred kraj. Dok je još na vatri i ključa džem sipajte u čiste, suve, mlake tegle, do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.
Nikakva druga sterilizacija ili pasterizacija nije potrebna. Na ovaj način džem će se dugo očuvati.