Džem, šljive, džem od šljiva
Shutterstock, ilustracija
Džem, šljive, džem od šljiva

Shutterstock, ilustracija

džem od šljiva, Foto: Shutterstock, ilustracija

Ovako pripremljeni džem bez problema se čuva godinu i više dana.

Potrebno:

- 7 kg šljiva

- 1 kg šećera

- cimet ili 2 kesice vanilin šećera (po želji)

Priprema džema od šljiva:

Šljive oprati, izvaditi košpice i uveče staviti u šerpu, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 gr šećera. Dobro promešati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok.

Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, sledi kuvanje uz mešanje. Ako želite pred kraj kuvanja šljive možete samleti štapnim mikserom i opet vratite na vatru. Po ukusu, pred kraj kuhanja dodati cimet ili 2 kesice vanilin šećera.

Za ovu količinu šljiva i šećera džem treba kuvati otprilike dva i po sata uz stalno mešanje, pogotovo pred kraj. Dok je još na vatri i ključa džem sipajte u čiste, suve, mlake tegle, do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.

Nikakva druga sterilizacija ili pasterizacija nije potrebna. Na ovaj način džem će se dugo očuvati.

Džem, šljive, džem od šljiva

Shutterstock, ilustracija

džem od šljiva, Foto: Shutterstock, ilustracija