Mitropolit spreman da ide do kraja, bez obzira na cenu
Dušan Milenković
Mitropolit spreman da ide do kraja, bez obzira na cenu

Dušan Milenković

Mitropolit spreman da ide do kraja, bez obzira na cenu, Foto: Dušan Milenković

Nakon što je crnogorska uprava za zaštitu kulturnih dobara najavila prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske zbog navodnog skrnavljenja i devastacije manastira Reževići, mitropolit Amfilohije najavio je kontratužbu i poručio da ni po koju cenu neće odustati od renoviranja manastira.

Mitropolit je naveo da će vladi i Ministarstvu kulture Crne Gore poslati dopis u kojem će tražiti da šalju u inspekciju stručnjake i ljude koji se pristojno ponašaju.

- Oni imaju odnos prema crkvi kao da je to neka kriminalna organizacija. Uprava je u mnogim slučajevima slala inspektore koji su nepismeni, a koji se ponašaju nekulturno, bahato, upadaju u kelije monahinja i ponašaju se gore od policajaca. Tako je bilo i prilikom obnove manastira Ostrog, a i sada u Reževićima. Sa takvim ljudima nije moguće sarađivati. Uputiću akt Ministarstvu kulture i Upravi da nađu stručnog čoveka ili upristoje ovog koji je bio. U protivnom, biću prinuđen da mu zabranim pristup manastiru, pa neka mi sude, jer se on ponašao na jedan besprizoran način - rekao je mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da crkva ima pravo da sačuva blago, jer hramovi nisu gomila kamenja ili slika koje treba samo konzervirati.
- Mi smo za Crkvu Svetog Đorđa na Njegušima podneli pre tri godine zahtev za renoviranje, jer je pred rušenjem. Treba li da čekamo da se sruši, dok oni ne daju dozvolu? Neka Ministarstvo i Uprava nađu stručne ljude, a ne neke koji iz neznanja, zbog plate i političkih ambicija, kažnjavaju nas koje treba nagraditi jer smo sačuvali kulturno blago od propadanja i urušavanja - poručio je Amfilohije.

Sam svoj gazda: Nije želeo da čeka da se svetinja uruši

profimedia

Sam svoj gazda: Nije želeo da čeka da se svetinja uruši, Foto: profimedia

Naš izvor iz Mitroplije tvrdi da odavno nije video ovako besnog Amfilohija i ističe da on sigurno neće popustiti, da često sam ponavlja da je spreman i da mu se sudi pa i da ide u zatvor, ali da neće dopustit da bude po njihovom.

- On je takav kad se zainati. Inspektore više neće pustiti u manastir, spreman je bukvalno da dopusti da ga uhapse pre nego njih da pusti unutra. Mnogo je ljut jer ovo nije prvi put da nam rade ovako nešto. Pa sećate se kada je prošle godine kaznu koju nam je napisla Uprava za inspekcijske poslove uplatio na ime Svetog Vasilija Ostroškog, pa ispalo da je svetac platio kaznu. On se pre tog svog postupka pobunio protiv zabrane inspekcije da se nastave radovi na Ostrogu, rekavši da on ‚neće čekati da padne ćivot Sv. Vasilija‘. Tada je šokirao narod u Crnoj Gori, ko zna šta će sada uraditi, ali skrštenih ruku sigurno neće sedeti - priča naš izvor.

„Vladika ne poštuje zakon“

Anastazija Miranović, direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara, za „Alo!“ odgovara da se Amfilohije ponašaju bahato. - U Upravi rade stručni ljudi i volela bih da taj neko ko nas optužuje da smo nestručni poimence kaže na koga misli. Uprava je uočila na desetine nepravilnosti pri obnovama kulturnih dobara i naša obaveza je da to zaustavimo. Niko ne može da se ponaša mimo zakona, pa ni Mitropolit. Mitropolija godinama odbija da sarađuje sa državom, nisu nam ni prijavili da počinju sa obnovom, što su po zakonu morali da urade - kaže naša sagovornica.

Komentari (4)

Beba

12.04.2016 20:29

Ovaj covek se uzasno ponasa. Maltretira svoje svestenike...bahat, tvrdoglav...bezobrazan. kao da nije svesteno lice

Maxim

12.04.2016 23:57

@Beba - Ti znas... Ne lupaj gluposti...

Bebe

13.04.2016 01:08

Znam Maxime. Kum mi je svestenik u Baru

maxim

13.04.2016 22:55

@Bebe - Brat mi je svestenik u Herceg Novom... Vladan Pantelic... Imenuj ti tvoga kuma...