Florens Artman
Screenshot YouTube
Florens Artman

Screenshot YouTube

Florens Artman, Foto: Screenshot YouTube

"To nije politički skup, nije konferencije na kojoj možete da dodjete i kažete da se ne slažete ili iznesete neki drugi stav... ovo je sahrana ubijenih koji su identifikovani u toku godine i nije mesto za političare", rekla je Artman novinarima u Beogradu.

Ona je podržala stav Organizacionog odbora za komemoraciju srebreničkim žrtvama da na komemoraciji u Potočarima nije poželjan niko ko negira genocid u Srebrenici uključujući i državni vrh Srbije.

"Ako neko ko čitavu godinu ili lično ili (na drugi način) ne suzbija u svom društvu negiranje tog zločina nije mu mesto u Srebrenici, neka dodje na drugi datum, ali ne na taj dan... i da se time (dolaskom poltičara) taj dan ne kidnapuje za neke političke ciljeve kada je dan za žrtve", rekla je Artman.

Ona je, napomenuvši da se radi o njenom ličnom stavu, rekla i da joj je prošle godine smetalo prisustvo brojnih političara u Memorijalnom centru.

"Meni je smetalo što je prošle godine došlo toliko političara... oni puste suzu na pet minuta pred brojnim kemerama i odlaze, a njihovo prisustvo, i to je moj lični stav, nije bilo za to mesto", rekla je Artman.

Ona je rekla da Srebrenica posle 21 godine "predstavlja ono što je i uvek predstavljala, jedan od najvećih zločina u okviru zločinačke politike koje su izvodjenje u toku rata nakon raspada Jugoslavije".

Artman je ocenila da je i dalje prisusutno negiranje tog zločina, uprkos brojnim dokumentovanim činjenica, "čime se, na neki način nastavlja ta politika".

"I 21 godinu nakon toga, i bez obzira što su zločini u bivšoj Jugoslaviji i u Bosni jako puno istraživani i dokumentovani, još uvek smo na mrtvoj tački i u situaciji da se i dalje negira", rekla je ona.

Bivša portparolka Tužilaštva Haškog tribunala potom je u Centru za kulturnu dekontaminaciju govorila na tribini o Srebrenici na kojoj su učestvovali i novinari iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Na tribini je učestvovala i direktorka Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović koja je navela da je tribina organizovana u sklopu "obeležavanja 21 godina od genocida u Srebrenici".

Orlović je ocenila da je u Srbiji u poslednjih destak godina smanjen javni prostor za sećanje na žrve genocida i da se može uporediti sa onih "30 do 40 metara na koliko su prošle godine legle Žene u crnom kako bi podsetile" na žrtve .

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković je nedavno rekao da je stav Organizacionog odbora da na komemoraciji u Potočarima nije poželjan niko ko negira sudski priznate činjenice o genocidu u Srebrenici. "Državni vrh Srbije je i te kako poželjan na komemoraciji, no pre toga morao bi da javno prizna da je u julu 1995. godine Vojska RS u Srebrenici počinila genocid", kazao je načelnik Srebrenice.

Komentari (11)

Rajana

07.07.2016 22:03

Majke ti? Pa šta ti onda tražiš u Srbiji?

Бошко Београд

07.07.2016 23:17

Колико сте добили пара да бисте дали горњу изјаву Г-ђо Артман???

Goran

07.07.2016 23:28

Pa kada nesto nije genocid, nikada nece ni biti priznato da je genocid. Jedine genocidne drzave su hrvatska i nemacka.

ana

07.07.2016 23:40

bas tako svI UČESNICI ce biti vec tamo.

Neko

08.07.2016 02:05

I tebi nije msto u Srebrenici zenska glavo. Ti vodis prljavu kampanju i prljau politiku protiv Srbije i nas narod.Takvima kao sto ste vi vama nikada nije dosta. Idite u Pozarevac i poklonite mu se duboko sa recima izvinite Srbijo!

Hotel sa 6☆

08.07.2016 05:19

Nikada svet nece biti zadovoljan,sta god mi ucinili! Morano kleknuti i reci: Molim Oprost,nudim Izvinjenje.Sami smo krivi sto ste nas bombardovali,pobili decu,isterali sa vekovnih ognjista,porusili nam zemlju,unistili privredu,zatrovali nas...Bas ste se namucili sa nama divljima! Ali Srbin to nikada nece reci!Jesmo divljacni,neobicni zastareli,ali nikoga ne diramo!Neka svet trci,mi volimo nase drumove,prirodu,srpske tarabe.Gospodo iz Tatum parka-Srbija nije zalogaj za vas!

siki

08.07.2016 07:04

u pravu je covek. nije mu mesto.

Vlada

08.07.2016 07:06

Sta je sa Srpskim zrtvama!!!!!!!!!!!! za VAS iz Haga to ne postoji, licemeri......

Кутузов

08.07.2016 09:30

Геноцид је "олуја" где је протерано близу 300 000 људи,геноцид је почињен у Братунцу и околним селима где је систематски масакриран Српски живаљ од 1992-1995,убијено је око 3500,геноцид над геноцидима је Јасеновац,Стара Градишка,Паг,Јадовно...

Banja

08.07.2016 09:52

Sećate li se one propagande četnika i vojvoda iz 91g kad su govorili kako su svi muslimani u Bosni poturčeni srbi a NE hrvati pa se to do 95g pokazalo jednakim genocidom i nad tim hrvatima muslimanima u Bosni ko i nad hrvatima katolicima u hrvatskoj verovatno zato jer je u Blajburgu sa 15000 ustaša streljano i 6500 muslimana iz Bosne?

momazver

08.07.2016 12:30

Sram vas bilo.Muka mi je i od vas i vama sličnih koje po Beogradu jašući na metli spominju Srebrenicu kao mantru. I ZA TO DOBIJAJU LOVU.Sram vas bilo SVIH SRPSKIH ŽRTAVA KOJE NE PRIZNAJETE ILI IH J A V N O SMATRATE ŽRTVAMA DRUGOG REDA!