Novac, pare, dinari
Shutterstock
Pare, dinari, novac

Shutterstock

Pare, Foto: Shutterstock

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da se Beograd ubrzano razvija, da je usvojen rekordan budžet Grada od 1,2 milijardu evra, da će prosečna plata do kraja godine biti blizu 600 evra, kao i da je nezaposlenost 7,7 odsto, sa tendencijom daljeg pada.

On je ukazao da je Skupština grada Beograda usvojila najveći budžet u istoriji koji iznosi 1,2 milijarde evra, podsetivši da je taj budžet 2013. godine iznosio svega 560 miliona evra.

"To samo govori koliko se Beograd ubrzano razvija. Do kraja godine će prosečna plata u Beogradu biti blizu 600 evra, dok je 2013. godine bila 465 evra. Poslednjeg dana oktobra je u prestonici bilo 7,7 odsto nezaposlenih, dok je taj broj pre šest godina iznosio 25 odsto, dok su dugovi u istom periodu - na budžet od 560 miliona evra bili 1,2 milijardu evra. Danas na budžet od 1,2 milijardu evra dugovanje je 353 miliona evra, ukljčujući i dva nova kredita. Jednog od 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava i drugog od 30 miliona evra za nove gradske autobuse. Ti podaci, kao i 352 krana i 4.000 gradilišta u Beogradu, ukazuju na konstatan razvoj i odgovornu politiku ove gradske vlasti, a koja je deo politike Republike Srbije", ukazao je Vesić.

Šalter, pošta, novac, isplata

Tanjug

Šalter, Foto: Tanjug

On je istakao da Grad Beograd vodi odgovornu politiku prema zaposlenima u javnom sektoru, podsetivši da je Vlada Srbije podigla njihove zarade za 8, 9 i 10 odsto.

"Takođe drugu godinu za redom Grad isplaćuje solidarnu pomoć svim zaposlenima u javnim preduzećima i u Gradskoj upravi u iznosu od 41. 800 dinara. Postignut je i dogovor sa Vladom Srbije i sindikatima da se naredne godine isplati regres zaposlenima u javnom sektoru koji će biti oko 33.000 dinara. Trudimo se da na najbolji način zaštitimo standard zaposlenih. Podsetiću da je prosečna plata vozača u Gradskom sabraćajnom preduzeću u martu 2013. godina bila manja od 49.000 dinara, a da će od januara ta zarada biti skoro 71.000 dinara", ukazao je zamenik gradonačelnika.

Goran Vesić

Alo /

Goran Vesić, Foto: Alo

Povodom najave prekida zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, Vesić je rekao da je prethodnih godina takva mera bila neophodna.

"U međuvremenu je veliki broj zaposlenih otišao u zasluženu penziju, drugi su otišli na druga radna mesta, i sada je neophodno osvežiti javni sektor sa mlađim ljudima, kako bi Uprava mogla da funkcioniše.  

Važno je, takođe da zaposleni u Upravi budu dobro plaćeni i stimulisani zbog čega će Grad od naredne godine krenuti u izgradnju stanova za njene zaposlene po ceni koja nije tržišna. Na taj način želimo da stimulišemo stručnjake da ostanu, jer nam trebaju takvi ljudi da bi Uprava uspešno funkcionisala", zaključio je Vesić, preneo je gradski Sekretarijat za informisanje.

Komentari (1)

Goran

30.11.2019 17:29

Sve čestitke i tako se brane boje Srbije.