Berem grožđe, biram tamjaniku!


shutterstock
Zahvaljujući vitaminima, mineralima, voćnim kiselinama i posebno polifenolu, grožđe je pravi izbor u svakom jelovniku, naročito sada, kada slatke bobice dominiraju na pijacama. Naravno, treba tu slast i zdravlje sačuvati i za hladne dane!
Kožica crnog grožđa obiluje fenolnim materijama, koje mu daju boju i ukus, a nama zdravlje. Polifenoli (resveratroli, antocijani, katehini i kvercetini) su antioksidanti koji uništavaju štetne supstance, slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor. Oni čuvaju prohodnost arterija, pa tako smanjuju rizik od bolesti srca. Crno grožđe bi trebalo jesti često zbog toga što je bogato hranljivim materijama, najviše kalijumom, vitaminom C, B1 i B6 i manganom.
Crno grožđe obiluje i flavonoidima, od kojih su najvažniji kvercitin i rezveratrol jer smanjuju zgrušavanje krvi i snižavaju loš LDL holesterol, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti. Nedavno istraživanje pokazalo je da konzumiranje crnog grožđa povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san. Od određenih vrsta grožđa prave se grožđice, koje obiluju biljnim vlaknima, kalcijumom i gvožđem, a mogu zameniti i šećer u kolačima. Visoka koncentracija rezervatola je u ljusci crnog grožđa. Rezervatol pozitivno utiče na motorne funkcije i funkcije mozga i smanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišića. Neka istraživanja su pokazala da rezervatol ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da čak može da ubrza uništavanje već postojećih ćelija raka.
Bomba protiv anemije
Ova vitaminska bomba i lekoviti eliksir izuzetno je dobar i proveren lek za povećanje hemoglobina, podizanje nivoa krvnih zrnaca i poboljšanje opšte krvne slike.
Potrebno je:
200 ml meda, 200 g jezgra oraha, 200 g suvog grožđa, 200 ml soka od šargarepe, 200 ml soka od cvekle, 2 limuna
Priprema:
Operite dva limuna. Rasecite ih napola i izvadite semenke. Sameljite sa korom (ako su prskani, skinite koru) i stavite u neku staklenu teglu od jednog litra. U smesu mlevenog limuna dodajte med, ceđeni sok od cvekle i sok od ceđene šargarepe. Promešajte. Posle u ovu smesu dodajte sitno iseckane ili mlevene orahe i suvo grožđe. Ponovo sve promešajte. Dobićete oko kilogram ukusne i vrlo zdrave lekovite smese. Čuvajte je u staklenoj tegli u frižideru. Uzimajte tri puta dnevno po jednu kašičicu pre jela. Može se koristiti koliko god želite. Nema nuspojava, osim povećanja energije. Nakon nedelju-dve konzumiranja proverite krvnu sliku i prijatno se iznenadite!
Sulc od grožđa
Potrebno je:
-1,5 kg probranog krupnog zrnevlja belog ili crnog grožđa
- 750 g šećera
- kesica džemfiksa
- 8 kašika ruma
Priprema:
Očistite bobice od semenki, pa operite grožđe. Pomešajte ga sa šećerom i ostavite da odstoji sat vremena. Zatim zakuvajte mešajući i kuvajte oko 3 min. Isprobajte, dodajte rum i odmah sipajte u tegle. Nakon što voće sipate u tegle, ohladite tegle na peškiru, proverite da li su tegle dobro zatvorene. Ako se zatvrač ugiba nadole, onda ima vazduha.
Žele od grožđa
Potrebno je:
- 2 kg belog grožđa
- 2 kg crnog grožđa
Priprema:
Preporučuje se grožđe koje je veoma slatko i ima krupna zrna. Svako zrno operite, oljuštite i očistite od semenki, ali tako da se sačuva i sok. Kuvajte pet minuta na jakoj vatri, a onda propasirajte. Kuvajte dva-tri sata na umerenoj vatri, uz stalno mešanje. Toplo sipajte u čiste tegle.
Vrelu marmeladu sipati u zagrejane tegle i zatvoriti.

shutterstock
Marmelada od grožđa
Potrebno je:
- 2 kg grožđa
- 1,5 kg šećera
- 10 g limuntusa
- 1 l vode
Priprema:
Ukuvati šećer u litru vode. U kipuću otopinu dodati očišćene bobice grožđa. Ukuvavati 60 minuta često mešajući. Pred kraj kuvanja dodati limuntus, kad masa postigne potrebnu gustoću.
Sok od grožđa
Potrebno je:
- 2 kg očišćenog lepog zrnevlja grožđa
- 3/4 l vode
- 200 g šećera
Priprema:
Grožđe oprati u mlakoj vodi, očistiti od peteljki i ako su bobice krupne i pune velikih semenki, očistiti od semenki i iseći svako zrno napola. S vodom i šećerom lagano zagrevati i na umerenoj vatri kuvati petnaestak minuta. Ohlađeno procediti kroz gazu i sipati u boce.
Grožđe s bademom
Potrebno je:
- 2 kg grožđa
- 250 g badema
- 1/2 l vinskog sirćeta
- 1/2 l vode
- cimet
- 5-6 zrna karanfilića
- 250 g šećera
Priprema:
Grožđe oprati i osušiti, badem popariti i oljuštiti. Sve naređati u tegle. Sirće, vodu i začine (osim šećera) prokuvati, ohladiti i sipati preko grožđa i ostaviti 4-5 dana. Nakon toga sok izliti, ponovo ga prokuvati, ohladiti i sipati u tegle. Isto ponoviti kroz sledećih 4-5 dana. I treći put sok izliti, ovog puta ga prokuvati s dodatnim šećerom, ohladiti, sipati i zatvoriti tegle.
Slatko od grožđa
Potrebno je:
- 1 kg belog grožđa bez semena
- 1 kg šećera
- limun
- štapić vanile
Priprema:
Skuvajte gust sirup od šećera i čaše vode, dodajte grožđe, limun sečen na kolutove i vanilu. Kuvajte dok dve kapi koje padaju s kašike ne počnu da se spajaju. Skinite penu, pokrijte vlažnom krpom, ostavite da prenoći, pa ga sutradan sipajte u tegle.

shutterstock
Suvo grožđe
Suvo grožđe obiluje gvožđem, pa se preporučuje svima koji pate od malokrvnosti. Bogato je i kalcijumom, koji je posebno dragocen za prevenciju osteoporoze kod starijih žena. Međutim, suvo grožđe je mnogo kaloričnije od svežeg - 100 grama sadrži 245 kalorija, pa ne treba preterivati. Nutricionisti preporučuju da tokom dana pojedete šaku suvog grožđa.