Povrće
shutterstock
Povrće

shutterstock

Povrće, Foto: shutterstock

Prednost koju imaju biljni izvori proteina je u tome što nisu u spoju sa zasićenim mastima i holesterolom, ne sadrže metaboličke ostatke iz tela životinja, kao ni hemijske ostatke tretmana kojima su podvrgavane životinje, a kasnije i njihovo meso.

Biljni proteini imaju nizak sadržaj masti, a visok sadržaj vlakana, vitamina i minerala. Sadrže fitohemikalije, koje doprinose zdravlju i prevenciji bolesti. Ono što možda ne znate jeste to da vam meso nije potrebno da biste uneli dovoljno proteina. Evo gde ih ima sasvim dovoljno...

Orašasti plodovi

Svi orašasti plodovi sadrže zdrave masnoće i proteine, što ih čini vrednim delom vegetarijanske i veganske ishrane. Međutim, pošto su vrlo kalorični, odaberite one koji nisu prženi u ulju, nego su sveži ili suvo pečeni.

Pasulj

Postoji mnogo različitih vrsta pasulja - crni, beli, crveni... ali im je svima zajednički sadržaj proteina. Dve šolje tetovca sadrže oko 26 grama proteina.

Zeleno lisnato povrće

Povrće nema ni izbliza toliko proteina kao mahunarke i orasi, ali su količine koje sadrži ipak značajne. Uz to je bogato vlaknima zdravim za ceo organizam. Dve šolje sirovog spanaća sadrže oko 2,1 gram proteina, a šolja naseckanog brokolija 8,1 gram.

Grašak

Mahunarke su odličan izvor proteina biljnog porekla, pa ni grašak nije izuzetak. Jedna šolja ima oko 7,9 grama proteina, što je gotovo ista količina kao u šolji mleka. Poređenja radi, ženama je potrebno oko 46 grama proteina dnevno, dok muškarcima treba oko 56.

Tofu

Hrana napravljena od zrna soje je među najboljim vegetarijanskim izvorima proteina: tofu sadrži oko 20 grama belančevina na samo pola šolje.

Kakao u prahu

Jedna kašika nezaslađenog kakao praha, kakav se koristi za pravljenje kolača, sadrži oko gram proteina. Prah je, naravno, gorak, ali ga možete dodati mnogim jelima.

Tagovi