Vladimir Putin
Foto: AP/Gavriil Grigorov (POOL)

Za nekoliko nedelja, tačnije 22. avgusta, može se desiti najznačajniji događaj za svetski finansijski sistem od 1971. godine, kada su SAD ukinule zlatni standard.

Prema rečima stručnjaka, tog dana će se održati samit BRIKS-a, koji bi mogao da najavi stvaranje nove međunarodne valute, koja bi trebalo da bude konkurentna američkom dolaru. Ovo prenosi „The Daily Reckoning“.

Bivši savetnik CIA smatra, da se na predstojećem samitu može najaviti ne samo nova valuta BRIKS-a, već i širenje ovog ekonomskog bloka. Za članstvo se trenutno prijavljuju- Alžir, Argentina, Bahrein, Egipat, Indonezija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Pored toga, još 17 zemalja izrazilo je interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, uključujući Meksiko, Tursku i Urugvaj.

Rikards navodi, da ako su Rusija i Saudijska Arabija članovi iste organizacije, to znači da u njoj postoje dva od tri najveća svetska proizvođača energije. Štaviše, Rusija, Kina, Brazil i Indija zajedno čine više od 30% kopnene površine na Zemlji.

„Kombinovani BDP Kine, Indije, Brazila, Rusije i Saudijske Arabije je 29 biliona dolara, ili 28% nominalnog svetskog BDP-a. Ako za merenje BDP koristimo paritet kupovne moći, onda udeo zemalja BRIKS-a prelazi 54 odsto“, kaže ekspert.

Po svim merilima (stanovništvo, površina, proizvodnja energije, BDP, proizvodnja hrane i nuklearno oružje), BRIKS nije samo još jedna multilateralna diskusiona zajednica, već prava alternativa Zapadu. Delujući zajedno, ove zemlje će postati jedan od polova novog multipolarnog sveta.

Zbog svega ovoga, najava BRIKS-a o stvaranju nove valute će izazvati šok u finansijskom svetu. Analitičar ocenjuje da bi ovo novo sredstvo plaćanja moglo značajno da ubrza pad dolara kao vodeće svetske rezervne valute.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading