U KOSOVSKOJ KOMPLET KNJIGA VEĆ OD 2.000 DINARA Ovo je detaljan cenovnik udžbenika za sve školarce, prodavci su već spremni
Foto: Alo/ilustracija

U ovaj tradicionalni "bulevar knjiga" ljudi odlaze uvek oko početka nove školske godine da bi opremili svoje školarce, ali i uštedeli! Iskustva sugrađana ranije su pokazala da se tamo može uštedeti čak i par hiljada dinara, što uopšte nije zanemarljivo ako se uzme u obzir to da udžbenici nisu jedini "udar" na kućni budžet.

Tim povodom uputili smo se u Kosovsku i odlučili da proverimo i analiziramo cene cenovne varijacije novih i polovnih udžbenika za različite nivoe obrazovanja.

Evo kakva je situacija: 

Kod uličnih prodavaca u Kosovskoj ulici cene polovnih kompleta za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole mogu da se kupe od 1.000 do 2.000 dinara. 

Za starije razrede osnovne škole, od petog do osmog razreda, cene kompleta se kreću od 2.000 do 10.000 dinara. Konkretnije, za peti razred koštaju oko 6.500 dinara, za šesti oko 7.000 dinara, a za sedmi i osmi oko 8.000 dinara. Ulični prodavci u Kosovskoj ulici navode da se knjige od petog do osmog razreda kupuju uglavnom na komad i da koštaju od 400 do 600 dinara po komadu.  

U KOSOVSKOJ KOMPLET KNJIGA VEĆ OD 2.000 DINARA Ovo je detaljan cenovnik udžbenika za sve školarce, prodavci su već spremni

Alo Vladimir Marković

 

Komplet udžbenika za srednje škole košta minimum 7.000 dinara.  Cene udžbenika variraju zavisno od izdavača, izdanja i očuvanosti knjige tako da kompleti za srednje škole, kod uličnih prodavaca, dostižu cenu od 8.000 do 12.000 dinara. Retko ko od srednjoškolaca traži ceo komplet knjiga, već udžbenike kupuju pojedinačno tako da cena kompleta mogu da dostignu i cifru do 20.000 dinara ukoliko učenici traže maltene nove i neoštećene udžbenike, kao i što novija izdanja.     

Cena jednog udžbenika za srednje stručne škole, kao što su medicinska, mašinska, ekonomska i elektrotehnička koštaju od 700 d0 1.000 dinara, dok za gimnazije iznose od 500 d0 800 dinara po komadu.

Cene kompleta variraju jer gimnazijalci za svaku godinu imaju od 10 do 12 knjiga. Međutim, učenicima srednjih stručnih škola treba čak i do 20 knjiga za svaku godinu, tako da komplet za njih može da košta od 14.000 dinara (ako računamo da svaka od 20 knjiga košta 700 dinara), pa do 20.000 dinara (ukoliko svaka od 20 knjiga košta 1.000 dinara).

U knjižarama su nam naglasili da đaci beogradskih škola, kako osnovnih tako i srednjih, od ove godine dobijaju besplatne udžbenike od Grada Beograda.

Tabela cena udžbenika

Alo

 

Inače, važno je napomenuti da je Grad Beograd nedavno implementirao značajnu inicijativu koja omogućava đacima beogradskih škola, kako osnovnih tako i srednjih, besplatan pristup udžbenicima.

Iako se ovo ne odnosi na đake iz prestonice, niže cene mogu imati svi drugi, ali i ona beogradska deca koja žele dodatna štiva za dopunjavanje svojih znanja tokom školovanja. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading