PROPALA KRIPTO-BERZA, MORAJU DA VRATE MILIJARDE DOLARA Odustali su od napora da ponovo pokrenu posao
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Berza koja trguje kriptovalute nazvana FTX, koju je osnovao Sem Bankman-Frid, mesecima je pregovarala sa potencijalnim ponuđačima i investitorima, ali niko nije bio voljan da uloži dovoljno novca za obnovu, rekao je advokat kompanije Endi Ditderih na ročištu u stečajnom sudu u Delaveru, Amerika.

Neuspeli pregovori su naglasili činjenicu da FTX nikada nije bio ono što je izgledao i da Bankman-Fridnikada nije izgradio osnovnu tehnologiju ili administraciju neophodnu za vođenje kompanije i održivo poslovanje, rekao je Ditderih.

Bankman-Fried je osuđen zbog optužbi za prevaru u vezi sa radom FTX-a. Preti mu višedecenijska kazna zatvora.

BERZA

Printscreen

 

"FTX je bila neodgovorna laž koju je stvorio osuđeni zločinac", rekao je Ditderih. "Troškovi i rizici stvaranja održive razmene posle onoga što je gospodin Bankman-Frid ostavio jednostavno su bili previsoki”.

Kompanija će se umesto toga fokusirati na likvidaciju svoje imovine kako bi otplatili klijente čiji su depoziti u kriptovalutama bili zaključani kada je kompanija podnela zahtev za bankrot u novembru 2022.

FTX je povratio preko sedam milijardi dolara imovine kako bi otplatio klijente, a postigao je sporazum sa vladinim regulatorima koji su se složili da sačekaju dok kupci ne budu u potpunosti otplaćeni pre nego što pokušaju da naplate oko devet milijardi dolara potraživanja od same kompanije, rekao je Ditderih.

Rečeno je da očekuje da će sve kupce platiti u potpunosti, iako će njihovu otplatu izračunati na osnovu cena kriptovaluta od novembra 2022. godine, kada je tržište kriptovaluta bilo suočeno sa produženim padom.

Desetine kupaca požalile su se da im se smanjuje korišćenje cena iz novembra 2022. Cena bitkoina je porasla na oko 43.300 dolara sa cene iz novembra 2022. od 16.872 dolara, na primer. Prevara i pranje novca

U novembru, savezna porota na Menhetnu proglasila je Bankman-Frida krivim po sedam tačaka za prevaru i pranje novca

Tužioci su rekli da je Bankman-Fried (31) izvukao "ukradena sredstva" da bi se obogatio i pokrio Alamedine visoko rizične investicije, i podstakao svoj luksuzni način života "prevelikom potrošnjom koja nije povezana" sa FTX operacijama poput 100 miliona dolara u političkim doprinosima, navodi se u optužnici. Ovo je takođe uključivalo plaćanje računa za lične troškove kao što je 200 miliona dolara u imovini na Bahamima i otplatu zajmova datih Alamedi, koja se suočila sa manjkom od osam milijardi dolara u budžetu pošto je tržište kriptovaluta došlo do kratera 2022.

Bankman-Fried je optužen da je prevario FTX klijente za oko desez milijardi dolara. Tužioci su rekli da se njegova prevara produžila od 2019. do novembra 2022., kada je FTX propao pod teretom krize likvidnosti, uzrokovane pozajmljivanjem sredstava klijenata Alameda Research, sestrinskom hedž fondu FTX-a, a da im to nije rekao.

Bankman-Fried je priznao "velike greške" u upravljanju tokom svog svedočenja, uključujući nikad uspostavljanje tima za upravljanje rizicima. Pokušao je da izbegne pitanja tužioca sa mnogim izjavama "ne sećam se" samo da bi se suočio sa izjavama koje je dao u zapisniku tokom svojih intervjua za medije nakon kolapsa.

On se suočava sa dugom zatvorskom kaznom na ročištu za izricanje presude koje je američki okružni sudija Luis Kaplan odredio za 28. mart, piše J. A. /EURACTIV.rs.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading