BEograd
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Mali je istakao da je Srbilja opredeljena za dalje privlačenje investicija, ali i da utiče na razvoj veštačke inteligencije i inovativnih delatnosti, najavljujući veliki broj sporazuma koji će biti potpisani tokom današnjeg dana.

"Imamo 29 sporazuma koji se potpisuju u prisustvu oba predsednika, kao i komercijalne sporazume između privatnih kompanija u oblasti zdravstva, biotehnologije, poljoprivrede i u drugim sektorima, koji će doprineti daljem rastu Srbije i otvaranju najvećeg i verovatno najpotentnijeg tržišta u svetu u ovom trenutku", naglasio je Mali.

Siniša Mali na TV Prva

Printscreen

 

 

Prvi deo Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom će zaživeti 1. jula i na pitanje šta će država da uradi kako bi zaštitila srpske proizvođače, Mali je istakao da je pri sklapanju sporazuma Srbija veoma pažljivo analizirala svaki proizvod obuhvaćen sporazumom.

Postoje tri faze primene sporazuma u narednih 15 godina, da prva faza stupa 1. jula, sledeća za 5 godina, pa za 10 godina i ocenjuje da ima dovoljno vremena da se cela srpska ekonomija prilagodi tome.

"Ekonomija je za nas prioritet, zato što želimo da nam se Srbija razvija, da nam rastu plate, da nam rastu penzije, da svako malo otvaramo nove kilometre autoputeva, brzih pruga... Tvrdim da je dolazak Si Đinpinga par ekselans šansa za Srbiju, veliki simbol saradnje sa najmnogoljudnijom i najpotentnijom zemljom kada je ekonomija u pitanju i s obzirom na njihov trend rasta i razvoja, nama otvara ogromne šanse u narednim godinama", zaključio je Mali.

Stiže devet vozova iz Kine

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je dodao da Srbija sa kineskim kompanijama sarađuje na osam projekata u oblasti drumske infrastrukture, kao i da postoje dva nova potencijalna projekta koja će se raditi.

Danas je potpisan Protokol o nabavci devet elektromotornih vozova za brzine do 120 km/h. Vozovi koji se nabavljaju će biti proizvedeni u fabrici CRRC u Kini i trebalo bi da budu i isporučeni najkasnije do 31. decembra 2026. godine.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading