Čaj set komplet za čaj
Shutterstock
Zeleni čaj

Shutterstock

Čaj, Foto: Shutterstock

Čaj od peršuna

Kašiku osušenog peršunovog lista prelijte sa 250 mililitara ključale vode i kuvajte još dva-tri minuta. Sklonite s ringle, procedite i dodajte sok od polovine ceđenog limuna. Pijte po 250 mililitara 30 minuta pre ručka i večere. Čaj od peršuna ne treba da se pije pred spavanje, jer je jak diuretik. Ne bi ga trebalo konzumirati u trudnoći, niti ako imate upalu bubrega.

Čaj od maslačka

Kašičicu usitnjenog suvog korena maslačka kuvajte u dva i po decilitra vode na laganoj vatri od tri do pet minuta. Sklonite ga sa ringle, pa dodajte 250 mililitara prokuvane vode. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Čaj pijte triput dnevno po 250 mililitara.

Čaj od peteljki

Šaku peteljki trešnje kuvajte oko dva minuta u litri vode. Ostavite da odstoji 15 minuta, procedite i pijte nekoliko puta u toku dana.

Čaj od đumbira

Operite koren đumbira, oljuštite ga i iseckajte na kolutove. Stavite ga u šerpicu i prelijte proključalom vodom - oko centimetar i po đumbira ide na 250 mililitara vode. Poklopite, kuvajte još oko pet minuta, pa ostavite da odstoji oko 15 minuta. Procedite, po želji zasladite medom ili dodajte sok limuna. Pijte topao ili hladan čaj triput dnevno po 250 mililitara.