Porodični ručak
shutterstock
Porodični ručak

shutterstock

Porodični ručak, Foto: shutterstock

Iskoristite zalihe za razna jela i čorbe sve dok cene novog mladog povrća ne postanu pristupačne. Pečene paprike se mogu pripremiti na različite načine, kao salata, pohovane, kao musaka, samlevene kao ajvar ili umesto svežih u raznim jelima. Uvek napravite sveže povrće kao salatu da nadoknadite vitamine i minerale.

Faširane šnicle sa restovanim krompirom

Potrebno je: 500 g mlevenog mešanog mesa, 100 g starog hleba, jaje, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, so, suvi začin, biber, prezle po potrebi, ulje za prženje,1 kg belog krompira, 2 glavica crnog luka, 1 kk mlevene paprike, ulje

Meso treba da bude samleveno dva puta. U smesu stavite narendan crni i beli luk, jaje i začine. Dobro je izgnječite rukom. Ako je smesa malo vlažnija, dodajte prezle po potrebi. Ostavite da odstoji u frižideru pola sata. Ruke navlažite i pravite kugle iste veličine, pa ih oblikujte u faširane šnicle.

Ugrejte ulje u tiganju na srednju temperaturu i pržite prvo sa jedne strane dok se na ivicama ne pokaže da su pečene, okrenite i pecite sa druge strane. Stavite na kuhinjski ubrus da pokupi višak masnoće. Krompir oljuštite i isecite na krupne komade, nalijte hladnom vodom i posolite vodu.

Kuvajte da omekšaju. Procedite i ostavite da izađe para. U sud stavite ulje i izdinstajte luk isečen na polumesece. Dodajte mlevenu papriku, kratko izdinstajte i dodajte krompir. Mešajte da sav krompir pokupi luk. Servirajte uz faširane šnicle.

Faširane šnicle sa restovanim krompirom

shutterstock

Faširane šnicle sa restovanim krompirom, Foto: shutterstock

Savet: Za restovan krompir najbolje je da se koristi stari beli krompir. Sačuvaćete sve vredne minerale u krompiru ako ga barite s korom, prohladite i dalji postupak ponovite. Restovan krompir, pošto je prethodno obaren, upiće manje masnoće i imati manje kalorija. Ako volite, možete pobiberiti po ukusu.

Pohovane paprike

Potrebno je: 8 pečenih paprika, 2 jaja, brašno, prezle, ulje

Pečene paprike odledite, očistite i ostavite da se ocede. Umutite jaja viljuškom i u jedan tanjir stavite brašno, a u drugi prezle. Na treći stavite kuhinjski papir.

Ugrejte ulje u tiganju na srednju temperaturu. Paprike stavite u brašno, pa u jaja i zatim u prezle. Pecite prvo sa jedne strane i kada se vidi da su ivice pečene, okrenite i ispohujte sa druge strane.

Ostavite da odstoje na papiru za pečenje da upije višak masnoće. Paprike služite uz sir i kajmak.

Pohovane paprike

shutterstock

Pohovane paprike, Foto: shutterstock

Savet: Paprike možete raseći napola po dužini i napuniti sirom ili kajmakom i tek tada pohovati. Ovako pripremljene paprike mogu biti kompletan obrok.

Čorba od blitve

 

Potrebno je: 4 veze blitve, manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 supena kašika ulja, 1/2 kk mlevene paprike, jaje, 1l bujona (ili od kocke), kisela pavlaka

U sud stavite ulje i ugrejte na srednju temperaturu. Izdinstajte sitno seckani crni i beli luk na umerenoj temperaturi. Dodajte brašno i propržite da se pojave mehurići, pa zatim crvenu mlevenu papriku.

Kratko prodinstajte i nalijte toplim bujonom. Dodajte iseckanu blitvu i kada provri smanjite temperaturu. Umutite jaje viljuškom i preko viljuške polako sipajte u čorbu.

Prokuvajte kratko na umerenoj temperaturi. Probajte i dodajte začine po ukusu. Čorbu začinite pavlakom pre služenja.

Čorba  od blitve

shutterstock

Čorba od blitve, Foto: shutterstock

Savet: Ovako pripremljenu čorbu možete praviti od zelja, spanaća i koprive. To je povrće koje je prirodan izvor gvožđa i potrebno je kratkotrajno kuvati na umerenoj teperaturi. Umesto kisele pavlake možete koristiti mlečnu pavlaku za kuvanje.

 

Vitaminska salata sa jabukama

Potrebni je: 2 jabuke, 3 šargarepe, 200 g belog kupusa, 200 g crvenog kupusa, so, sirće, ulje

Izrendajte povrće i jabuke, promešajte i dodajte začine po ukusu.

Vitaminska salata sa jabukama

shutterstock

Vitaminska salata sa jabukama, Foto: shutterstock

Savet: Salata može stajati do pet dana u frižideru u zatvorenoj kutiji. Odnos kupusa, šargarepe i jabuka menjajte po ukusu. Najbolje je da začinite jabukovim sirćetom, koje je lekovito, i maslinovim uljem.

Šnenokle

Potrebno je: 4 jaja, 4 supena kašika gustina, vanilin šećer, 4 supene kašike šećera, 40 g putera, 1 l mleko

Odvojte žumanca od belanaca. Umutite žumanca sa šećerom, dodajte gustin i vanilin šećer i sve promešajte. Umutite belanca u čvrt sneg. Kada mleko prokuva, umočite kašiku u mleko i vadite jednu po jednu noklu.

Kuvajte nekoliko nokli i kada narastu rešetkastom viljuškom vadite i stavljajte u činiju. Kada ste sve nokle skuvali, u smesu sa jajima sipajte malo mleka, razredite i u mleko koje ste skinuli sa šporeta sipajte smesu i sve dobro promešajte. Vretite na šporet i kuvajte na umerenoj temperaturi nekoliko minuta.

Sipajte žutu smesu u činijice i dodajte noklee. Možete ukrasiti mlevenim keksom ili otopljenom čokoladom.Prohladite pre služenja.

Savet: Ovo je osnovni recept za šnenokle. U žutu smesu možete dodati čokoladu ili kakao da promeni ukus.

Komentari (1)

RÙČAK

19.03.2017 09:17

Viste vidoviti ja kupijo baš sve za faširane ima da jedemo dok nepocrkamo haha.