Celi život pogrešno spremate pire krompir
Tajna francuskih kuvara u pripremanju pire krompira krije se najpre u samom načinu kuvanja krompira.
Odnosno, krompir kuvamo u pogrešnoj tečnosti – vodi.
Kako bismo dobili savršeni pire, očišćeni i oprani krompir bi trebalo da se kuva u loncu u kojem smo ranije rastopili puter. Samim tim neće vam se dogoditi da se pire stegne i počne rasipati, a da niste još ni završili sa jelom.
Ne morate posetiti nijedan ekskluzivan restoran da biste jeli savršeni pire. Jednostavno, probajte ovaj recept:
U lonac sa slatkom pavlakom dodajte očišćeni, oprani i iseckani krompir, 3 kašičice maslinovog ulja i 3 kašičice putera.
Po želji možete da dodate so, začine ili beli luk.
Poklopite lonac i ostavite da lagano krčka 20 minuta. Procedite krompire, ali sačuvajte tečnost u kojoj se krompir kuvao. Zatim, ispasirajte krompir i prelijte sa nekoliko kapi te tečnosti, da ne bude mnogo redak.
Ovo je pravi način kuvanja pirea jer na kraju ostanu svi ukusi – krompira i tečnosti u kojoj se kuvao.
Komentari (3)
opera
29.01.2018 00:34
Ovaj kuvar je sigurno zavrsio Megatrend kad je tako pametan.Moja pokojna baba je posle barenja i pasiranja krompira u njega stavljala margarin i malo mleka i bio ja fantastican i posle par dana se nije raspadao .Ovo je Srpski nacin ,a ne Pariski i nije mudrovanje.
U
29.01.2018 07:32
@opera - Pravu ste .. posedujem stari srpski narodni kuvar od pre 50 g .. nasledjen i verujte da ono sto po njemu spremim je fantasticno a ovi danasnji " moderni" recepti su sve samo ne ukus .. ponekad se piram znaju li ljudi koji zacin ide sa kojim .. smuti pa prospi ..
Milija
29.01.2018 00:51
Kakve tajne francuskih kuvara,o cemu vi to pricate?!?Pa nas narod jedva moze da priusti kilo krompira za rucak,a kamoli slatku pavlaku i maslac. Pa ljudi,mi za malo pakovanje maslaca od 125g treba da izdvojimo 200 i vise dinara,a u Nemackoj 250g maslaca se moze kupiti za 1,5e a pavlaka za kuvanje je 50centi. Bolje pisite kako troclana porodica da prezivi mesec sa 30hiljada....tako sto ce taj pomenuti krompir kuvati i peci na sto nacina i kilo mesa razvuci na tri do 4rucka!!!!