Ren
Shutterstock
Ren

Shutterstock

Ren, Foto: Shutterstock

Koren ove biljke je ljutog ukusa i nema miris, ali pri njegovom rendanju, oslobađa se poseban, ljut miris, koji može izazvati suzenje očiju. Izuzeno je bogat vitaminom C, koji nam je u sezoni prehlada i virusa i te kako potreban. U 100 grama svežeg korena nalazi se preko 100 miligrama tog vitamina, ali to nije sve. Ren sadrži i glikozid, glutamin, glukozu, kalijum, kiseli sulfat, eterična ulja i sinigrin, koji mu daje specifičan ljut miris i ukus.

PROTIV UPALE SINUSA
Na zagrejanu ringlu, stavite šerpu u kojoj su narendanim renom i malo vode. Kad voda počne da isparava, šerpu sklonite sa šporeta, sagnite se nad nju, glavu pokrijte peškirom i udišite miris do desetak minuta. Najbolje je da to uradite pred spavanje.

KOD OBOLJENJA KRVNIH SUDOVA
Drvenom kašikom izmešajte pet supenih kašika rena, sok od tri limuna i dve čaše meda. Uzimajte po kašičicu tri puta dnevno, sat vremena pre jela, dva meseca. Mešavinu čuvajte poklopljenu na hladnom mestu.

ZA JAČANJE PLUĆA
Deset grama rendanog rena prelijte sa dva decilitra ključale vode i ostavite poklopljeno nekoliko minuta. Procedite i pijte mlako. Dnevna doza je 2-3 manje šolje.

PROTIV ASTME
Na tihoj varti prokuvajte četiri supene kašike rendanog rena, pa pomešajte sa šoljom jabukovog sirćeta. Kada ren omekša, procedite i dodajte med. Proceđenu tečnost još malo kuvajte na laganoj vatri sa medom, dok se masa ne zgusne. Pomešajte kuvani deo i ren i ostavite da se ohladi. Smesu držite u frižideru i uzimajte po jednu kašiku ujutru i uveče.

Dobar je i za krv

Ova biljka preporučuje se i za čišćenje krvi i izbacivanje kamena, a u narodu se koristi kao lek protiv bolesti pluća, reume, gihta, kijavice i za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva. Njegova značajna funkcija je i to što stimuliše organe za varenje.

 

Tagovi