cimet
Profimedia.rs
cimet

Profimedia.rs

Cimet, Foto: Profimedia.rs

Ako želite da budete zdravi i da se osećate bolje, pojedite svaki dan kašičicu cimeta. Ovaj začin dobija se od unutrašnje kore malog, grmolikog drveta iz porodice lovora i nazivaju ga čudotvornim prirodnim lekom još od doba starih Egipćana. Postoji nekoliko vrsta cimeta, a najlekovitiji je cejlonski (Cinnamomum verum). U našim radnjama najčešće se nalazi kineski cimet (Cinnamomum burmannii), koji nije toliko lekovit kao cejlonski. Uz to, miris cimeta stimuliše rad mozga, pa nije loše držati ga na radnom stolu.

Ovo je top deset razloga zašto ga treba jesti svaki dan:

1. Pun je antioksidanasa, koji su neophodni u borbi protiv slobodnih radikala. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.

2. Ima protivupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija i popravlja oštećeno tkivo.

3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida, koji mogu da oštete krvne sudove, a povećava nivo dobrog holesterola, koji uništava onaj loš.

4. Reguliše metabolizam, tako da poboljšava osetljivost na insulin, koji je odgovoran za metabolizam ugljenih hidrata i masti u telu, kao i za transport šećera iz krvi u ćelije.

5. Snižava nivo šećera u krvi jer jedan sastojak cimeta deluje na ćelije tako da oponaša insulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u ćelije, ali deluje sporije nego sam insulin.

6. Ima pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti, koje karakteriše progresivan gubitak strukture i funkcija ćelija u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

7. Štiti od raka, smanjuje bujanje ćelija tumora tako što ometa rast krvnih sudova u tumorima, a bez njih se ne mogu širiti normalnom brzinom, pokazalo je istraživanje na životinjama. Naučnicima se čini da cimet deluje toksično na ćelije raka i ubija ih.

8. Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, odnosno, za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. Uspešno leči i infekcije respiratornog sistema uzrokovane gljivicama.

9. Štiti od karijesa i smanjuje loš zadah, upravo zahvaljujući antimikrobnom učinku koji ubija mikroorganizme i sprečava njihov rast, piše "Authority Nutrition".

10. Pomaže pri gubljenju kilograma, posebno je efikasan u kombinaciji s medom. Na primer, prokuvajte pola kašičice cimeta i kašičicu meda u malo vode (oko 1,5 decilitara). Pola te tečnosti popijte ujutru na prazan želudac, a pola pre spavanja, i tako svaki dan.

Tagovi