Čorba od koprive sa orasima


Shutterstock
Potrebno je:
4 pune šake koprive
šaka oraha
šargarepa
50 g celera
crni luk
4 mlada crna luka
struk mladog belog luka
so, biber
4 supene kašike maslinovog ulja
Priprema:
Ugrejte lonac vode i kada prokuva, blanširajte koprivu. Dovoljno je tri minuta. Procedite je, ali vodu sačuvajte. Prelijte koprivu hladnom vodom, ocedite i iseckajte. Sipajte ulje u sud, prodinstajte sitno seckani crni luk, šargarepu i celer isečen na kockice, mladi crni i beli luk isečene na kolutiće. Dodajte koprivu i sve zajedno kratko propržite. Dodajte usitnjene orahe, promešajte i nalijte vodom u kojoj se kuvala kopriva. Prokuvajte i servirajte.
Savet:
Kopriva je nutritvno veoma vredna, bogata je gvožđem i ostalim vitaminima i mineralima. Možete je ostaviti za zimu. Blanširanu koprivu iseckajte i složite u kese, pa zamrznite. Vodu od koprive možete da pijete kao čaj, da je koristite kao masku za lice ili za ispiranje kose. Čorba od koprive sa orasima je kompletan obrok. Ova čorba je potupuno postan obrok, masnoće i belančevine iz oraha su odlične za detoksikaciju i poboljšavanje zdravlja. Čorba od koprive, a bez oraha, može da se napravi sa jajima. Uz hleb koji danas preporučujemo čini izvanredan obrok.