Čovečija ribica
Profimedia

 

Čovečija ribica

Profimedia

Čovečija ribica, Foto: Profimedia

 

Slovenija je proteklih dana bila mesto prirodnog, ali i naučnog čuda jer je duboko pod zemljom, u Postojnskoj jami, ženka čovečje ribice na svet donela pet mladunaca.

To se nije dogodilo u prirodnom staništu, nego u akvarijumu, što se u biologiji smatra jedinstvenim slučajem u posljednjih 60-ak godina.

 

Čovečja ribica, koja neretko živi i duže od 100 godina, razmnožava se samo jednom do dva puta u 10 godina. Niko dosad to nije video jer to rade na vrlo skrovitim mestima.

Prema pisanju slovenačkih medija, uzbuna je krenula 30. januara kada je jedan od vodiča u Postojnskoj jami primetio jaje čovečje ribice učvršćeno na staklo akvarijuma u takozvanoj Koncertnoj dvorani.

On je hitno o tome obavestio dvojicu biologa zaduženih za taj lokalitet, rekao im da se dogodilo čudo, a oni nisu časili časa. Iz akvarijuma su hitno uklonili moguće napasnike – šest drugih čovečjih ribica, a ženka je svakog dana nastavila da polaže po nekoliko jajašaca. Naučnici su prebrojali da ih je položila oko 60.

- Ovo je vrlo značajan događaj jer nema puno podataka o bilo čemu što je povezano s reprodukcijom te grupe životinja - rekao je tada za Bi-Bi-Si hrvatski biolog Dušan Jelić, član Hrvatskog herpetološkog društva „Hyla“, koji ronjenjem istražuje čovečje ribice u podvodnim sistemima pećina u regionu.

- Ako se mladunci čovečje ribice razviju zdravi, biće to zadivljujuće. U divljini mi nikada ne uspevamo da nađemo njihova jajašca, niti larve. Verovatno se skrivaju na nekim vrlo posebnim lokacijama u sistemima pećina - kazao je on.

U Postojnskoj jami, koju godišnje poseti preko milion ljudi, postoje vrlo skrovita mesta na kojima „sramežljive vodozemke“ obavljaju svoje reproduktivne potrebe, no ova je to odlučila da uradi u akvarijumu u jednoj od najprometnijih prostorija.

Istina, nije imala mnogo izbora jer i živi u akvarijumu.

Komentari (1)

AutomobiliBre

10.06.2016 12:42

Zna li se ko je oplodio ribicu?