Crveno vino Zdravica
Shutterstock
Crveno vino Zdravica

Shutterstock

Crveno vino sadrži antikosidanse, Foto: Shutterstock

Nalazi koji su objavljeni u časopisu "BMC Cell Biology"  ukazuju na to da je moguće "podmladiti" stare ljudske ćelije, i to korišćenjem antioksidansa koji je prisutan u crnom vinu i tamoj čokoladi. 

Čokolada Kockice čokolade

Shutterstock

Čokolada, Foto: Shutterstock

Naime, eksperimenti koji su sprovedeni na Univerzitetima u Ekseteru i Brightonu su pokazali da je uz pomoć hemijskih jedinjenja, sličnih resveratrolu moguće ponovno aktivirati tip proteina u ćelijama koji starenjem postaje neaktivan, prenosi Azra.ba. Reč je o proteinima koji imaju ključnu ulogu u aktivaciji ćelija DNK. Ovaj proces je stare ćelije ponovno naizgled učinio mlađima, ali je omogućio i njihovu ponovnu deobu. 

Pročitajte i: