Njeguški pršut
Shutterstock
Njeguški pršut

Shutterstock

Njeguški pršut, Foto: Shutterstock

Kako je objavljeno na sajtu crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, proceduru zaštite pokrenulo je i u saradnji sa resornim Ministarstvom realizovalo Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja.

Prvi zaštićen proizvod za Crnu Goru predstavlja značajan korak na putu zaštite malih proizvođača i tradicionalnih metoda proizvodnje, kao i zaštite od zloupotreba i imitacija u sektoru proizvodnje hrane.

Proizvod koji će nositi zaštićen naziv „Njeguški pršut“ definisan je kao trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, sa kosti, kožom i potkožnim masnim tkivom, bez karličnih kostiju, suvo soljen morskom solju, dimljen sporim sagorevanjem suvog bukovog drveta i podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje devet meseci.

Prema proizvođačkoj specifikaciji, proizvod koji se može označiti kao „Njeguški pršut“ moguće je proizvoditi na teritoriji Njeguša.

Unutar Njeguša uključena su sledeća sela: Dugi do, Erakovići, Raićevići, Kopito, Vrba, Mali i Velji Zalazi, Žanjev do, Mirac i Majstori, kao i zaseoci Bukovica, Podi, Velji kraj, Čavori i Krstac.

Njeguški pršut ima dugu reputaciju na crnogorskom i drugim tržištima. Zaštita ovog naziva kao geografske oznake prvi put je bila pokrenuta u Saveznom zavodu za intelektualnu svojinu državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Njeguški pršut

Shutterstock

Njeguški pršut, Foto: Shutterstock

Kako se dodaje, intenzivno se radilo na edukaciji proizvođača koji bi brzo usvojili nova znanja i pripremili se za novi oblik zaštite.

Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja zvanično je 29. februara ove godine pokrenulo proceduru zaštite naziva, tako što su Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja dostavili zahtev za registraciju geografske oznake za "Njeguški pršut".

Usledila je zahtevna procedura razmatranja usklađenosti zahteva sa Zakonom o oznakama porekla, geografskim oznakama i oznakama garantovano tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ističe se u saopštenju.

Nakon pozitivne ocene Ministarstva, u oktobru su u Službenom listu objavljeni Zahtev i Proizvodjačka specifikacija „Njeguškog pršuta“.

U procesu zaštite, najzahtevniji deo predstavlja pisanje adekvatne proizvodjačke specifikacije jer se u tom dokumentu do detalja opisuje proizvod i način proizvodnje.

To moraju biti proizvod koji ima dokazanu reputaciju i istoriju, a specifičnost proizvoda mora biti uslovljena geografskim okruženjem, veštinama ili dokazanom tradicionalnom metodom proizvodnje.

Komentari (4)

Amater

19.12.2016 15:52

BOLJI NAZIV JE BRAZILSKI PRSUT ZASOLJEN CRNOGORSKOM SOLJU.U CRNOJ GORI SVINJU MOZETE VIDETI SAMO NA RAZGLEDNICI.

xxxxx

20.12.2016 13:14

@Amater - ...bez obzira na sve...kvalitet tog prsuta..se ne moze ....osporiti jos uz sir masline i lozu.....

Orlov krš

19.12.2016 17:33

Crnogorci kao Crnogorci uvjek se sa nečim tuđim hvale..Ovaj put je Holandski pršut kojeg su Crnogorci uvezli i intregisali u Njeguški!! A Njeguške prave pršute možeš naći rijetko vrlo rijetko,skoro nikako.!! Polako ali sigurno izumire!!!.

VERA

19.12.2016 21:43

pametni a ne kao mi sto smo dozvolili da ja ajvar slovenacki, da ne pricam o sljivovici i dr.nasim proizvodima!