ručak
Shutterstock
ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Veoma je važna i kombinacija povrća, kao i kako se kombinuje sa mahunarkama, testeninom i pirinčem. Jela bez mesa ili sa malo mesa mogu biti veoma bogatog ukusa i veoma su zdrava, posebno kada je toplo. Jedite više raznovrsnog povrća i voća i ribu. Mediteranska ishrana je najzdravija, a sada je pravo vreme za takva jela

Jela bez mesa ili sa malo mesa mogu biti veoma bogatog ukusa i veoma su zdrava, posebno kada je toplo. Jedite više raznovrsnog povrća i voća i ribu. Mediteranska ishrana je najzdravija, a sada je pravo vreme za takva jela.

Jelovnik

- Brusketi

- Pasta sa pestom i paradajzom

- Orada sa povrćem

- Salata sa rukolom

- Tiramisu iz čaše

Brusketi

ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- francuski hleb

- 2 čena belog luka

-2 paradajza

- maslinovo ulje

- parmezan

- origano, so

Priprema: Francuski hleb (najbolje ako je bajat) isecite dijagonalno na kriške. Složite u pleh i prepecite. Kada postane hrsakv, svako parče istrljajte belim lukom. Pospite malo ulja i posolite. Paradajz isecite na kockice i složite na hleb. Malo posolite, sipajte malo maslinovog ulja odozgo i pospite origanom. Vratite kratko u rernu da se zapeče. Izvadite bruskete i pospite parmezanom. Poslužite uz masline.

Pasta sa pestom i paradajzom 

ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- 400 g testenine

- 4 kašike pesta

- maslinovo ulje

- 200 g čeri paradajza

- so (Kalorijska vrednost po porciji 466 kcal)

Priprema: Obarite testeninu u dosta vode. Na 100 g testenine stavlja se 1 supena kašika soli. Testenina je gotova kada se oseća blaga čvrstina ispod zuba. Dok se testenina bari, u dublji tiganj stavite 3 supene kašike maslinovog ulja. Čeri paradajz propržite na ulju i izvadite na tanjir. Testeninu stavite u tiganj, dodajte 1 kutlaču vode u kojoj se barila i 4 supene kašike pesta. Mešajte dok voda ne ispari. Servirajte na veliki tanjir i preko dodajte proprženi čeri paradajz.

Orada sa povrćem

ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- 4 orade

- 2 limuna

- manji plavi patlidžan

- 2 paradajza

- tikvica

- paprika

- 4 čena belog luka

- glavica crnog luka

- veza peršun lista

- decilitar maslinovog ulja

- morska so

- ruzmarin

Priprema: Orade operite i osušite. Posolite spolja i iznutra, iscedite limun i istrljajte ribe. Ostavite da odstoje sat vremena u frižideru. Povrće isecite krupno, posolite i ostavite da se ocedi. U pleh stavite povrće, pospite sa malo ulja i izmešajte. Limun isecite na kolutove, otvorite ribu i složite. Orade složite preko povrća. Odozgo pospite po porvrću i ribi sitno seckani ruzmarin. Stavite foliju preko pleha i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni desetak minuta. Skinite foliju i pecite petnaestak minuta. Pripremite marinadu od belog luka, soka od limuna, soli i maslinovog ulja. Ribu služite uz dodatak povrća sa kriškama limuna i marinadom.

Salata sa rukolom

ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- 200 g rukole

- 4 paradajza

- crveni luk

- so

- listovi parmezana

- aćeto balzamiko

- 1 maslinovo ulje

Priprema: Paradajz isecite na kriške, a crveni luk na sitne kockice. U činiju stavite 1 supenu kašiku ulja i jednu supenu kašiku aćeta balzamiko. Posolite i promešajte. Dodajte rukolu, paradajz i luk. Mešajte nežno da se preliv rasporedi po salati.

Tiramisu iz čaše

ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- 12 piškota

- šoljica hladne nes kafe

- jaje

- 3 kašike šećera

- 150 g maskarponea ili nekog neutralnog sira

- kakao prah

Priprema: Umutite penasto jaja sa šećerom. Dodajte maskarpone sir i sve umutite. U čaše složite na dno po jednu piškotu umočenu u nes kafu. Sipajte red krema, pa opet stavite po jednu namočenu piškotu i odozgo opet sipajte krem. Sipajte kakao u cediljku i pospite odozgo. Ukrasite piškotom. Ostavite da se ohladi.

 

Save

Tagovi