Da kuvanje postane uživanje


Shutterstock
Začini
Razlog zbog kojeg profesionalni kuvari začinjavaju jelo sa visine nije zato što izgleda dobro, već da bi se začin pravilnije rasporedio. Suvo začinsko bilje ubacite na početku kuvanja jela, kako bi se njihove arome razvile tokom kuvanja. Sveže začinsko bilje dodajte na kraju kuvanja, kako se njihove arome ne bi izgubile kuvanjem.
Hrskavo povrće
Kako bi povrće zadržalo svoju svežu boju, ubacite ga u ledenu vodu odmah nakon blanširanja ili kuvanja. Prilikom grilovanja ili prženja nemojte pretrpavati tiganj, jer će se namirnice u pretrpanom tiganju kuvati u pari umesto da postanu reš i hrskave.

Shutterstock
Rolajte citruse
Kako biste povećali količinu soka iz citrusnog voća (limun, limeta, pomorandža i slično) pre ceđenja ih rolajte pod pritiskom dlana na radnoj površini. Ukoliko recept zahteva rendanu koru limuna, koristite najsitnije rende i pokušajte da izbegnete bele delove ispod kore limuna jer nose gorčinu.
Domaći krutoni
Pripremite domaće krutone za salatu tako što ćete naseckati tost hleb na kockice i staviti na papir za pečenje u tiganj. Potom kockice hleba poprskajte maslinovim uljem, solju, biberom i začinima po želji i pecite u rerni na 180 stepeni, dok ne postanu reš, uz nekoliko mešanja tokom pečenja.
Savršena pasta
Ukoliko kuvate testeninu, potrebno je da je kuvate jedan minut kraće nego što je istaknuto na pakovanju. Proces pripreme možete završiti tako što ćete je skuvati u tiganju sa sosom nakon ceđenja. Kako biste povezali sastojke u sos za testeninu, ili napravili kremastim već pripremljen sos, sačuvajte deo vode od kuvanja testenine zato što u sebi sadrži skrob od testenine.

Shutterstock
Aromatizovani puter
Kućni aromatizovani puter pripremite tako što ćete u komad putera umešati naseckano sveže začinsko bilje, biber, lavandu, med ili sušeni paradajz, a potom umešeni komad putera umotati u komad papira za pečenje i vratiti u frižider da se stegne.