Da li smemo da pojedemo hranu s poda?


Profimedia.rs
Kada nam deo hrane padne na pod, dovoljno je samo pet sekundi da se zarazi bakterijama i virusima.
Muškarci se posebno pridržavaju ovog pravila dok će žene čak i da pojedu hranu koja im je ispala!
Profesor koji izučava hranu sproveo je istraživanje na ovu temu još 2007. godine, a rezultate je objavio u jednom naučnom časopisu.
Naučnici su želeli da saznaju koliko je vremena potrebno da se bakterije "napate" na hrani?
Stavili su bakteriju salmonele na pločice, tepih i parket. Pet minuta posle bacili su komadić hleba i mortadele na pet, 30 i 60 sekundi. Potom su izmerili količinu bakterija na hrani. Ponavljali su isti postupak svaka dva, četiri, osam i 24 sata.
Ispostavilo se da nije bilo bitno koliko dugo je hrana bila na podu. Važnije od toga je bilo koliko je bakterija bilo na toj površini, a to se povećavalo s vremenom kako se bakterija razmnožavala, piše CNN.
Bitna je i vrsta poda na koji hrana padne.
Ako vam padne na tepih, pokupiće manje bakterija nego ako padne na pločice ili parket. Kada su stavili salmonelu na tepih, samo jedan odsto bakterija je prešlo na hranu, dok je na hranu koja je pala na pločice ili drvo prešlo 48 do 70 odsto bakterija.
Ljude je zanimalo da li hrana sa poda sme da se pojede.
Ako imate milione bakterija na površini, dovoljno je samo 0,1 odsto da se zarazite. Neke vrste se brzo šire i potrebna je vrlo mala količina da se razbolite.
Bitno je i da površina u kuhinji gde se sirova hrana koristi uvek bude pomno očišćena i da ruke perete često i temeljno. Takođe pripazite i na kašljanje i kijanje.
Komentari (1)
Srba
15.06.2016 00:20
I? Nije dat odgovor