Đakonije od lubenice


Shutterstock
- Da bi vam džem ispao kako treba, pri kuvanju ne sme da se pretvori u kašu, već moraju da vam ostanu fini komadići voća. Zato džem treba da kuvate kratko, na višoj temperaturi, ali ne smete da ga prekuvate.
- Količinu i vrstu namirnica prilagodite sopstvenim željama i ne zaboravite da je nekoliko tegli zimnice spremljene na nov način često vrednije od čitavih redova isog sadržaja.
- Ako želite da izložite zimnicu na vidno mesto, sipajte je u tegle neobičnog oblika ili boce sa širim otvorom. Uz malo rafije i lepu nalepnicu imaćete i ukras u kuhinji.
- Sirup za slatko mora da bude providan i gust kao med. Najbolje je da ga pripremate na tihoj vatri i da povremeno skidate penu s površine. Temperaturu pojačajte kad dodate voće.
- Da vam uloženi trud i novac ne propadnu, najbolje ćete se osigurati tako što ćete kupiti najkvalitetnije voće, kao i začine. Nikako nemojte da koristite začine koji su dugo stajali.
- Voće operite pod mlazom hladne vode, bez obzira na to da li ćete ga kasnije ljuštiti. Očišćene namirnice još jednom stavite pod mlaz hladne vode i potom ih dobro ocedite.
- Ako probate nov recept, najbolje je da se strogo pridržavate propisanih količina u recepturi i da svaki sastojak brižljivo odmerite. Dobra vaga biće vaš najbolji saveznik.
- Obavezno prekontrolišite tegle jer će i najmanje oštećenje izazvati pucanje stakla kada ih budete punili vrelim sadržajem ili dok ih sterilizujete. Oštećene tegle odmah bacite.-n Posuđe u kojem pripremate zimnicu treba da bude neoštećeno, a najbolje je emajlirano. Pre nego što počnete da radite, sav pribor oribajte deterdžentom i dobro isperite vrelom vodom.