Groblje
Nenad Pavlović
Groblje

Nenad Pavlović

Groblje, Foto: Nenad Pavlović

Običaj je u narodu da se ο Zadušnicama, kao i ο parastosima, na groblja iznose mnoga jela. Verovanje je, da ta iznesena hrana treba da se razdeli sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga. Obično se iznosi pogača, žito, vino, kao i druga jela.

Verovanje kaže da na groblju valja svako da se posluži, makar jednim zalogajem, bilo rođaci, prijatelji, ali i nepoznati koji su prišli grobu.

Ovim činom se “ne hrani” pokojnik kako se obično veruje, već je reč o njegovoj duši kojoj je potrebna “hrana” koju će dobiti molitvom i deljenjem milostinje.

Srpska pravoslavna Crkva je Zadušnice odredila kao dane kada se izlazi na groblje i posećuju grobovi naših upokojenih. Tom prilikom sveštenik vrši pomen na naš poziv.

 

Save

Komentari (1)

Zaborav kao mera zivota

05.11.2016 08:49

Pokoj i mir Dusi svima umrlima u svim vremenima.Amin.