Ne morate  jesti kao zec!
shutterstock
Ne morate  jesti kao zec!

shutterstock

Ne morate jesti kao zec!, Foto: shutterstock

Važno je samo ne smanjivati unos hrane odjednom i naglo, a još važnije je da uživate!

Kuskus sa šafranom

profimedia

Kuskus sa šafranom, Foto: profimedia

 

Kuskus sa šafranom

Sastojci: 2 šoljice belog luka seckanog na krupne kocke, šolja i po seckane šargarepe, isto toliko tikvica, bundeve, 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, morska so po ukusu, kašičica mlevenog crnog bibera, šolja i po bistre supe od povrća bez testenine, 2 kašike putera, 1/4 kašičice kima, 1/2 kašičice šafrana, šolja i po kuskusa

Priprema: Bundevu, šargarepu, luk i tikvice prodinstajte sa maslinovim uljem. Dodajte so i biber. Dinstajte dvadesetak minuta. Pripremite supu od povrća. Kada povrće skinete sa vatre, dodajte puter, još malo bibera, kim, šafran. Poklopite i ostavite da namirnice odstoje 15 minuta. U činiju sipajte kuskus i povrće, sa svim sokovima koji ostanu u tiganju. Prelijte supom. Ostavite na tihoj vatri 15 minuta.

Pastrmka i krompir u foliji

profimedia

Pastrmka i krompir u foliji, Foto: profimedia

Pastrmka i krompir u foliji

Sastojci: 50 g pastrmke, 100 g blitve, 150 g krompira, 2 čena belog luka, limun, 2 kašičice maslinovog ulja, so

Priprema: Pastrmku očistite, malo nauljite, uvijte u foliju i pecite u rerni na 200 stepeni. Blitvu očistite, kratko izblanširajte, začinite maslinovim uljem, iseckanim belim lukom i sokom od limuna (1/2 manjeg limuna). Krompir obarite i služite umesto hleba. Služite uz zelenu salatu začinjenu limunovim sokom (od preostale polovine limuna).

Pasta za vitkost

profimedia

Pasta za vitkost, Foto: profimedia

Pasta za vitkost

Sastojci: konzerva paradajza, čen belog luka, grubo iseckan, 200 grama pena, 1/4 šolje maslinovog ulja, 1/4 šolje sušenog origana, 2 kašičice morske soli, 1/2 kašičice svežeg organskog bibera, 4-5 veoma zrela velika sveža paradajza
Priprema: Zagrejte rernu i posudu u kojoj ćete peći jelo. U blender sipajte paradajz iz konzerve i beli luk. Miks prespite u činiju srednje veličine, dodajte nekuvanu pastu, prelijte malsinovim uljem, začinite origanom, bosiljkom, solju i biberom. Promešajte dok se namirnice ne sjedine. Na dno i ivice posude ili pleha u kome ćete peći jelo poređajte kolutove svežeg paradajza. Prespite pastu, a na kraju sve opet preklopite kolutovima svežeg paradajza. Pospite malo maslinovog ulja i pecite oko jedan sat.

 

Kolač sa prelivom od limunovog soka

Sastojci: šolja oraha, pakovanje domaćih galeta, 1/2 šolje sirupa od pirinča, sok od pola limuna
Priprema: Propržite na teflonu orahe. Kada se ohlade, iseckajte ih. U modli za kolače podgrejte galete. Kuvajte na pari sirup od pirinča, 3 kašike vode i sok od limuna. Dodajte orahe. Kada masa prokuva, prelijte preko galeta. Najbolje je da ih služite dok su tople i krckave.

Čokoladni mafini

profimedia

Čokoladni mafini , Foto: profimedia

Čokoladni mafini „bez kalorija“
Sastojci: Čaša nezaslađenog soka od jabuka, 2 kašičice ekstrakta od vanile, 3/4 šolje pšeničnog brašna (od celog zrna), 1/3 šolje nezaslađenog kakaoa, 2 kašičice praška za pecivo, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice mlevenog cimeta, 1/2 šolje ljuspica čokolade
Priprema: Pripremite modle za mafine. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešajte sok od jabuke, ekstrakt vanile, a u drugu činiju pomešajte suve sastojke. Zatim sjedinite dve grupe namirnica. Smesu raspodelite u modle i pecite ih maksimalno 25 minuta. Kada ih izvadite iz rerne, sačekajte 10 minuta, pa ih onda poslužite.

 

A sad, na brzaka

Piletina sa sosom

profimedia

Piletina sa sosom, Foto: profimedia

PILETINA SA SOSOM
Očistite piletinu od kožice i kostiju, stavite u teflonski tiganj bez ulja i posle nekoliko minuta imaćete pripremljen zdrav obrok. Kao prilog servirajte pire od krompira i svežu salatu. Sos napravite od onoga što već imate u kući: masline, kapar, paradajz, belo vino, beli luk, sveže bilje.
savet plus: grilujte, nikako ne pržite. Ulje koristite minimalno.

RIŽOTO
Obarite pirinač, najbolje je da bude integralan, a možete i da kombinujete sa belim pirinčem. Dodajte malo maslaca i razno povrće. Dinstajte dok se zrna ne raskuvaju. Neka vaš izbor bude šargarepa, grašak, kukuruz, dodajte razne začine. Ovo je jelo može da bude glavno, a može da bude i prilog.
savet plus: dinstajte. Neka hrana bude pripremljena na pari, bez mnogo masnoće.

Pečeni losos

profimedia

Pečeni losos, Foto: profimedia

PEČENI LOSOS
Ribu, naročito bogatu omega- 3 mastima, jedite dva puta nedeljno. Komade lososa stavite u pleh i ispecite u dobro zagrejanoj rerni. Koristite i papir za pečenje da bi riba bila izdašnija. Kada servirate obrok, kao prilog dodajte tople kukuruzne tortilje ili salatu od crvenog pasulja.
savet plus: Pecite sve što možete u rerni. Koristite papir za pečenje da bi ukus bio kvalitetniji i sočniji.

KELJ SA SIROM
Tamno lisnato povrće je idealno za zdravu ishranu. Obarite ga, ocedite, pa dinstajte dok se ne raspadne. Dodajte začine, so, malo bibera, a na kraju narendajte gorgonzolu, čedar ili parmezan. savet plus: barite sve što možete. Tako ćete pripremiti najmanje kaloričan obrok.

Tagovi