Dijeta Zdrava hrana ishrana
Shutterstock
Dijeta Zdrava hrana ishrana

Shutterstock

Uključite u ishranu ove moćne sagorevače kilograma, Foto: Shutterstock

Verovali ili ne, vaše telo zapravo ne voli da taloži masti. Da biste mu pomogli, ne morate da brojite kalorije. Samo treba da sarađujete s njim, da poštujete stvarni osećaj gladi i da vam je ritam sna ujednačen. Videćete, masti će se sagorevati više, nestaće želja za grickanjem, a vi ćete biti puni energije.

Jogurt

Probiotske bakterije u jogurtu uticaće povoljno na zdravlje vašeg probavnog sistema, odnosno smanjiće učestalost gasova, nadimanja i zatvora i tako izravnati vaš stomak. Jogurt je ujedno i sjajan izvor proteina, kalcijuma i vitamina B12 i možete ga konzumirati svakog dana. Još je ukusniji ako ga obogatite bobičastim voćem.

Zdrave masti

Nova istraživanja pokazuju da ishrana bogata zdravim, mononezasićenim, omega-3 mastima, na prvom mestu maslinovim uljem, tera organizam da sagoreva više kalorija. Zato ne verujte u zabludu da ćete unošenjem masti povećati salce na stomaku.

Integralne žitarice

Potrebno je da u ishranu uvrstite prave žitarice, to jest da belo brašno i pirinač zamenite integralnim brašnom i smeđim pirinčem. Salo oko struka ćete smanjiti jer će se smanjiti proizvodnja insulina, a samim tim i olakšati razgradnja telesnih masti.

Namirnice bogate vlaknima

U stomaku se nalazi mnoštvo mikroba i svi su gladni. Zdrava vlakna koja nazivamo probioticima hrane zdrave bakterije, čime sprečavaju da dođe do zapaljenja i taloženja masti. A zdrave bakterije vole pasulj, kao i cimet, đumbir i crnu čokoladu, pa stručnjaci savetuju i ove namirnice redovno konzumirate.

Sirće

Supstanca koja daje sirćetu kiseo ukus i jak miris ima moć da topi masti. Gojazni ljudi koji su uzimali 1-2 kašike jabukovog sirćeta dnevno u periodu od 12 nedelja imaju značajno nižu telesnu težinu, indeks telesne mase, visceralne masti i obim struka nego kontrolna grupa koja nije konzumirala jabukovo sirće. Istraživači smatraju da je razlog za to sirćetna kiselina, koja aktivira gene da proizvode proteine, koji zatim razlažu masti.