Salata
Profimedia.rs
Salata sa barenim jajetom
Salata sa barenim jajetom, Foto: Profimedia.rs

Ako u salatu, zeleniš, dodate i kuvano jaje ono će povećati apsorciju beta karotena iz povrća i do 500 odsto.

"Za aspsorpciju beta-karotena iz voća i povrća važne su masti iz žmanceta, pa konzumacija samo belanaca neće postići željeni efekt."

Dnevno bi trebalo da unesemo minimum 10 miligrama ovog antioksidansa, koji se u telu pretvara u vitamin A, a većina osoba unosi tek petinu tog iznosa.

Beta karoten je važan jer štiti od slobodnih radikala koji dovode do nastanka brojnih bolesti, pomaže u stvaranju melanina, štiti kožu od UV zračenja, a povrh svega poboljšava vid, sprečava noćno slepilo i osetljivost na svetlost.

Salata sa kuvanim jajetom ima i dodatne prednosti, jer je reč o niskokaloričnoj, a visokohranjivoj belančevini, koja je bogata gvožđem i drugim mineralima i vitaminima.