Došlo vreme za kiseli kupus


Shutterstock
Šarena proja
Potrebno je:
4 jaja
4 kašike instant kukuruznog griza
1–2 kašike pšeničnog brašna
prašak za pecivo
2 dl jogurta
100 g šunke
100 g feta sira
4 kisela krastavca
ulje, so
Priprema: Odvojte žumanca od belanaca. Umutiti belanca mikserom, dodajte žumanca i lagano promešajte. Dodajte jogurt i 4 kašike ulja. Promešajte. Izmešajte kukuruzni griz, brašno i prašak za pecivo. Dodajte kašiku po kašiku. Nežno promešajte. Dodajte mrvljeni sir, seckanu šunku i krastavce isečene na kockice. Promešajte. U pleh za pečenje stavite papir za pečenje, malo namazite uljem i sipajte smesu. Pecite u ugrejnoj rerni na 200 stepeni. Kada stavite proju da se peče, smanjite na 180 stepeni i ispecite da dobije zlatnobraon koricu. Ostavite malo da se prohladi i isecite na komade.
Savet: Smesu možete peći u modlama za mafine. U proju možete dodavati različite ostatke suhomesnatih proizvoda, ostatke sira i kačkavalja, kajmak i turšiju. Odlično ide uz kiseli kupus, jogurt, pavlaku i različite vrste sireva. Može biti zamena za hleb, predjelo, ali i samostalni obrok.

Shutterstock
Krompir salata
Potrebno je:
1,5 kg crvenog krompira
2 glavice crnog luka
2dl bujona
sirce, so, ulje
Priprema: Krompir dobro operite, stavite u sud, nalijte hladnom vodom i kuvajte. Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte oko 45 minuta. Procedite i ostavite da se ohladi. Luk isecite na tanja rebarca. Malo posolite i ostavite da omekša. Krompir oljuštite i isecite na kolutove. Posolite po ukusu. Dodajte luk. Izmešajte bujon sa uljem i sirćetom. Prelijte salatu i nežno promešajte. Po ukusu dodajte biber.
Savet: Najbolje je da krompir obarite dan ranije. Hladan obareni krompir se veoma lako seče na pravilne kolutove. Da bi zadržao hranljive vrednosti, najbolje je krompir bariti u ljusci. Izaberite krompire slične veličine jer će biti kuvani u isto vreme. Crveni krompir se koristi za salate, a beli za pire jer je kremast i brašnjav.

Shutterstock
Pileća čorba
Potrebno je:
2 bataka sa karabatakom
zelen za supu
50 g korena celera
srednji crni luk
4 zrna bibera
lovorov list
žumance
1,5 dl mlečne pavlake za kuvanje
seckani peršun
2 supene kašike pirinča
so, suvi začin
sok od limuna
Priprema: Operite meso, stavite u lonac i nalijte hladnom vodom. Kuvajte, i kada počne da peni, skinite penu i nastavite da kuvate na srednjoj temperaturi. Očistite zelen i celer, luk presecite napola i prepecite. Dodajte sve u supu i nastavite da kuvate na srednjoj temperaturi. Pred kraj dodajte pirinač. Kada meso i povrće omekšaju, procedite supu i iseckajte meso i povrće na kockice, pa vratite sve u supu. Izmešajte žumance sa pavlakom, malo razredite supom i sve zajedno promešajte. Pospite listovima svežeg peršuna. Servirajte sa limunom.
Savet: Pileća supa se smatra prirodnim antibiotikom i odlična je za imunitet i varenje. Pomaže kod prehlada i viroza. Uvek je kuvajte sa kostima na srednjoj temperaturi. Smanjićete kalorijsku vrednost ako skinete kožu. Začinite samo onoliko koliko vam je potrebno za ručak. Uz dvopek ili tost može biti kompletan obrok.

Shutterstock
Bavarski kupus sa kobasicom
Potrebno je:
500 g kiselog kupusa ribanca
4 bavarske kobasice
glavica crnog luka
srednja jabuka
1 dl ulja
malo kima
so, suvi začin

Shutterstock
Pita od jabuka
Potrebno je:
2 kg jabuka
150 g prezli
150 g mlevenih oraha
200 g šećera
sok od limuna
100 g suvog grožđa
2 kašike ruma
kora od pola limuna
pakovanje kora za pitu
ulje, kisela voda
cimet po ukusu
šećer u prahu
Priprema: Isecite jabuke na kockice i prelijte sokom od limuna. Dodajte prezle i mlevene orahe. Suvo grožđe potopite u malo tople vode i dodajte rum. Dodajte u smesu i pospite šećerom i cimetom. Izdvojte četiri kore. Tri pospite sa malo kisele vode i ulja. Na poslednju koru rasporedite četvrtinu fila, zamotajte i stavite u pleh. Isto uradite i sa ostatkom kora i fila. Stavite pitu da se peče i smanjite na 180 stepeni. Pecite da korica dobije zlatnobraon boju. Pospite šećerom u prahu.
Savet: Pitu pravite od srednjekiselih ili slatkih jabuka jer ćete koristiti manje šećera. Pita sa kakaom može biti doručak ili večera.