Eksplozija dobre energije


Shutterstock
VODA
Ujutru, pre doručka, čaja ili kafe, popijte veliku čašu ili dve vode, i to malim gutljajima. Između ostalog, voda je dobra za: bolje varenje, apsorpciju, cirkulaciju, prenos hranljivih materija, regulaciju telesne temperature.
BOROVNICE
Bogate su vlaknima, antioksidansima i fitosastojcima. Sadrže dosta vitamina C, sprečavaju nastanak tumora jačaju srce poboljšavaju rad mozga.
BADEMI
Još jedna moćna namirnica. Smanjuje holesterol, rizik od kancera i srčanih oboljenja. Možete uveče potopiti šaku badema u vodu i staviti da stoji preko noći i idućeg dana jesti i tako pomoći probavnom sistemu.
OVSENA KAŠA
Stara, dobra ovsena kaša. Bogata vlaknima, proteinima, smanjuje holesterol, kontroliše krvni pritisak. Jedino se ne preporučuje onima koji su preosetljivi na gluten.
BANANE
Klasična namirnica za doručak, bogata antioksidantima, korisna je kod vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak, snižava krvi pritisak, bogata je kalijumom.
SEME ŽALFIJE
Asteci i Maje koristili su je vekovima. Sadrži visok nivo omega-3 kiselina i rastvorljivih vlakana. Osim napred navedenog, ova biljka održava potreban nivo šećera u krvi, sadrži minerale kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum i cink.
ĐUMBIR
Osim toga što smanjuje mučninu, pomaže: olakšava bol u mišićima, poboljšava cirkulaciju, smanjuje upale, uklanja bolove usled migrene, deluje kao antihistaminik i otpušivač nosa, jača imuni sistem.
LIMUN
Iscedite pola limuna u jutarnju čašu vode. Dobar je: izvor vitamina C, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma.
JAJA
Bije ih loš glas, ali ako možete nabaviti sveža domaća jaja, nema ničeg boljeg za doručak. Najnovija istraživanja ukazuju na to da nisu toliko štetna zbog holesterola.
LEKOVITA CVEKLA
Teško da postoji zdravije povrće od cvekle, a kada je spremite zajedno sa lišćem, pucaćete od zdravlja! Cvekli njenu karakterističnu crvenu boju i snažna antikancerogena svojstva daju antocijani.
Cvekla sadrži i betain, koji ima izuzetna antiupalna svojstva, čuva srce i sadrži vitamine B1, B2, B12, C, gvožđe, magnezijum, jod i još mnogo drugih neophodnih stvari. Reguliše cirkulaciju, nivo holesterola i pomaže rad jetre. Odlična je u borbi protiv anemije, ali i u borbi protiv starenja.
Ima visok udeo antioksidanata, celuloze i pektina, koji je sjajan za varenje.
Svim sportistima se preporučuje konzumiranje cvekle jer povećava snagu i izdržljivost organizma.
A kako je jesti? Sirovu, ceđenu, skuvanu, pečenu - sve dolazi u obzir! Lišće nikako ne bacajte, već ga skuvajte. Prebogato je kalijumom, a najnovija istraživanja kažu da unošenje namirnica sa visokim udelom kalijuma, uz smanjen unos natrijuma, umanjuje rizik od srčanih bolesti za čak 21 odsto, snižava krvni pritisak, bogata je kalijumom.
Ima visok udeo antioksidanata, celuloze i pektina, koji je sjajan za varenje. Svim sportistima se preporučuje konzumiranje cvekle jer povećava snagu i izdrA kako je jesti? Sirovu, ceđenu, skuvanu, pečenu - sve dolazi u obzir! Lišće nikako ne bacajte, već ga skuvajte. Prebogato je kalijumom, a najnovija istraživanja kažu da unošenje namirnica sa visokim udelom kalijuma, uz smanjen unos natrijuma, umanjuje rizik od srčanih bolesti za čak 21 odsto.